Rellende Feyenoorders?
Gisteren stonden de kranten er vol mee en was het op bijna ieder journaal te zien en te horen: 326 Feyenoordsupporters zijn opgepakt omdat een demonstratie tegen het bestuur van Feyenoord uit de hand liep door “verbaal en fysiek geweld”, aldus een verklaring van de politie (AD 22 februari 2016). Hieronder mijn persoonlijke belevingen van het gebeuren.
Na eerst wat gedronken te hebben bij café De Ara komen we ietsjes na vieren aan bij De Kuip. Wanneer we het Stadionviaduct oversteken komen we er snel achter dat er iets gaande is op de Coen Moulijnweg. Honderden mensen staan midden op de weg en daarachter verschillende soorten politie. In eerste instantie denken we aan de ludieke demonstratie tegen het bestuur van een grote groep supporters die verhuisdozen naar het Maasgebouw willen brengen. Op deze manier willen ze het bestuur duidelijk maken dat het af moet treden. Het blijkt anders. De ME heeft over de gehele breedte de weg afgesloten. Daarachter staat een fiks aantal politie te paard en daar weer achter staat een soort van politie-legerwagen met twee waterkanonnen er bovenop. Geen demonstrant te zien. Alleen politie.
Al deze verschillende politieonderdelen heb ik verscheidene keren eerder aan het werk gezien bij Feyenoord en meestal was dit niet positief. Zo heb ik de politie te paard op een lege Coen Moulijnweg in volle draf een moeder en haar twee kinderen van maximaal 12 jaar oud van achteren met de lange stok bewust hard zien slaan (ze waren ook de enige daar). Ook heb ik een bejaard echtpaar bewust door het waterkanon (ook zij waren de enige die er liepen) omver gespoten zien worden. Zoals ik ook na verloren wedstrijden ME spottend en uitdagend met hun hand op hun pistool naar Feyenoordsupporters heb zien lachen. Zoals een vriend van mij pissend in een toilethokje in De Kuip onder een Feyenoord – Ajax verschillende ME`ers onderling hoorde praten dat het maar eens tijd werd dat Ajax een doelpuntje maakt, want dan konden ze even “los gaan”. Zoals je verwacht, had ik bij dit aanzicht niet een heel goed gevoel over wat er zou kunnen gaan gebeuren.
Eenmaal de dreigende wanorde links gelaten te hebben, lopen we over het verbazingwekkend rustige Stadionplein. Hier is het nooit zo rustig. Normaal gesproken staan hier lange rijen mensen te wachten om De Kuip binnen te gaan. Nadat wij binnen waren gekomen bleek opeens waarom. De ME had dus niet alleen de Coen Moulijnweg met al hun grof geschut afgezet. Nee, ze hadden aan de andere kant van het stadion ook de weg afgezet. Met het probleem dat veel mensen moesten wachten om het stadion binnen te komen.
Wanneer we de trappen naar ons vak opliepen, hadden we een goed uitzicht wat er allemaal buiten het stadion gebeurde. Wat bleek, de ME had de demonstranten en alle andere mensen op dat moment aanwezig in een straatje ingeklemd tussen een bouwmarkt en de buitenste hekken van De Kuip. Je kon niet naar voren en niet naar achteren. Een vreedzame, ludieke demonstratie was uit (een onterechte) angst voor rellen op een bizarre wijze door de politie om zeep geholpen. Sterker nog, de politie deed er met hun optreden alles aan om van deze vreedzame demonstratie een niet zo vreedzame demonstratie te maken.
De dag voor de wedstrijd werd er al een parkeergarage in Rotterdam door de politie vrijgehouden om een groot aantal mensen vast te houden. Alles is door de politie met voorbedachte rade gedaan.
Laten we duidelijk zijn, deze demonstratie ging niet enkel over teleurstellende resultaten. Eigenlijk helemaal niet. Het ging over wanbeleid. Feyenoord gaat er bijvoorbeeld prat op dat ze weer uit de schulden zijn. Dat is niet helemaal waar. Feyenoord heeft 49,9% van de aandelen voor een habbekrats verkocht aan de ‘Vrienden van Feyenoord’. Maar wie er naast Pim Blokland nog meer een ‘Vriend van Feyenoord’ is, blijft angstvallig geheim. En laten we eerlijk zijn, ze verdienen gewoon geld met hun investering. Er is geen liefdadigheid bij.
Daarnaast werd 8 jaar geleden Eric Gudde aangesteld als algemeen directeur van Feyenoord. Voornaamste doel: Het Nieuwe Stadion realiseren. Op dit moment zijn er 6 stadion plannen afgeketst.
Ook ziet Gudde de supporters van Feyenoord niet als supporters, maar als “klanten”. Het zijn van die dingetjes die een voetbalhart doen bloeden.