Against Modern Football

Red de clubcultuur (NAC)

Als NAC fan moet je tegenwoordig een zeer dikke huid hebben. De resultaten van ‘De Parel van het Zuiden’ zijn nog redelijk, maar de club heeft flinke financiele problemen en het huidige management/bestuur lijkt er alles aan te doen om de NAC cultuur, die notabene in een cultuurhandvest is vastgelegd, de nek om te draaien.

Enkele jaren geleden begon het gezeur in Breda. Het voormalig management had het idee opgevat om een biometrische toegangscontrole in te voeren. Even met een wattenstaafje langs de binnenkant van je wangen, high res fotootje afgeven en hopsakee; De schijnveiligheid in het stadion was weer verbeterd. Alles wat fanatiek NAC was voelde zich onterecht gecriminaliseerd en stond op zijn achterste poten. Uiteindelijk bleek het een afleidingsmanouvre te zijn om als eerste club een database op te zetten met een voor de fans verplichte pasfotoregistratie.
Volgende stap die de club zette was een verregaande censuur op spandoeken en spreekkoren. Bij NAC zitten een overijverig voormalig politiemannetje en een overijverig voormalig brandweermannetje. Beide zwaailichten vonden het noodzakelijk om spandoeken aan een beoordelingstraject te onderwerpen, waar de censuurmachine in Noord Korea jaloers op zou zijn. Spreekkoren tegen een foutief fluitende scheidsrechter werden overstemd door een afschuwelijk geluid uit de geluidsboxen. Denk aan het geluid van je oma die met diaree op de pot zit; Zo’n soort geluid waar je met nachtmerries wakker van wordt. Vervolgens werd door de overheden gedreigd met de drooglegging van het stadion, werd bier drinken rondom het stadion -wat al vanaf de opening 1996 de gewoonte was- verboden, werd het uitwedstrijdenbezoek ontmoedigd en voerde de club allerlei betuttelende maatregelen door. Het NAC bestuur/management haalde het zelfs in haar hoofd om een jaar geleden in het geheim met rivaal Willem II te praten over een fusie van de jeugdopleiding. Het was dat de lokale krant vroegtijdig de plannen lekte, anders had NAC nu geen jeugdopleiding meer. In de tussentijd werd de Clubraad, het vertegenwoordigende supportersorgaan, door de club niet meer serieus genomen en dreigde de club groepjes fanatieke fans met stadionverboden, als de betuttelende maatregelen niet opgevolgd zouden worden.

Vertrouw ons op onze blauwe ogen wanneer we stellen dat de fanatieke NAC fan de afgelopen jaren veel voor zijn kiezen heeft gehad. Het mag een wonder heten dat deze fanatieke fans -ondanks deze intimiderende praktijken- nog steeds de dialoog met de club aan blijven gaan. En je mag van een club als NAC wat anders verwachten. De club heeft een cultuurhandvest, waarin de culturele waarden en het fundament van de club opgenomen zijn. In het management, het bestuur en de organisatie bij NAC werken zelfs enkele (voormalig?) fanatieke supporters, die toch wel beter zouden moeten weten. Blijkbaar vergeet je het gevoel van ‘fan zijn’ als je op het warme rode pluche zit en je inkomen afhankelijk wordt van commerciele/betuttelende waanzin.

De laatste stunt uit de hoge hoed van de heren NAC beleidmakers is een shirtverkiezing. Mensen mogen rondom NAC – FC Utrecht stemmen voor het nieuwe uitshirt. Op zich niet erg, ware het niet dat naast het traditionele witte uitshirt, een blauw uitshirt en een roze uitshirt (het zijn immers de homo’s uit Breda…) ook tot de mogelijkheden behoren. En die laatste twee kleuren steekt de fanatieke groeperingen, de cultuurbewakers van de club, enorm. Want wat hebben blauw en roze met NAC te maken? Juist, evenveel als de FIFA/UEFA/KNVB* te maken heeft met openheid, transparantie en eerlijkheid. Met deze shirtverkiezing wordt het eerder genoemde cultuurhandvest voor de zoveelste keer door NAC als toiletpapier gebruikt. Of zou de verkiezing misschien een misplaatst staaltje voetbalhumor zijn van de mensen die deze verkiezing hebben uitgeschreven?

En dus maken ze zich in Breda (weer) zorgen over de afbreuk van de cultuur van hun club. Inmiddels hebben een kleine 1000 fans in 1 dag tijd een online petitie getekend voor het behoud van hun clubcultuur, maar zal het de hoge heren NAC managers op andere gedachten brengen?

Update: Inmiddels lijkt de storm over de ‘shirtdiscussie’ over. Er is aangegeven dat het uittenue van NAC in de kleurstellingen van dit seizoen blijft.

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %