Against Modern Football

Programmaboekjes RIP

Het programmaboekje. Voor sommigen heeft het slechts een informatieve functie (bijvoorbeeld handig als je wilt weten wat de naam is van de verzorger van de tegenpartij om hem “aan te moedigen”), voor anderen is het een verzamelobject. Bij FC Utrecht waren de programmaboekjes alweer een aantal seizoenen gratis en werden ze uitgedeeld door ongeveer 15-20 vrijwilligers, FC Utrecht-supporters die tegen een kleine vergoeding (een wedstrijdkaartje) in weer en wind de boekjes uitdeelden aan medesupporters.

Tot dit seizoen. Op de website van FC Utrecht stond te lezen dat de programmaboekjes, of nee sorry “magazines”, € 2,- zouden gaan kosten. Ze hebben de commercieel aantrekkelijke naam “FC Today” gekregen en zijn maar liefst 68 pagina’s dik. Het programmaboekje had dus plaatsgemaakt voor een wedstrijdmagazine. Het einde van het oude vertrouwde programmaboekje bij FC Utrecht was dus een feit.

Maar het verhaal houdt hier nog niet op, want behalve het feit dat er opeens magazines kwamen, waar niemand om gevraagd had, werden de boekjes opeens uitgedeeld door ingehuurde uitzendkrachten met als enige band met de club het FC Utrecht-hesje dat ze aan moesten. Waar waren de vrijwilligers gebleven?
Die werden zonder aankondiging aan de kant gezet voor boekjesverkopers van een commerciële partij, die in de wandelgangen wordt gelieerd aan de grootaandeelhouder van FC Utrecht, Frans van Seumeren. Niet bepaald een correcte handelswijze naar de eigen supporters toe. Navraag leert dat de vrijwilligers gedurende de zomer, naar aanleiding van het bericht dat er nieuwe boekjes kwamen, aan FC Utrecht hebben gevraagd wat er ging veranderen. Hierop hebben ze geen duidelijke reactie gekregen en werden binnen de club van het kastje naar de muur gestuurd. De vrijwillige uitdelers kregen op de eerste wedstrijddag van het seizoen duidelijkheid. Toen werd ze verteld dat ze niet meer nodig waren.

Hier bovenop is ook nog eens geprobeerd om adverteerders die advertenties plaatsten in de blaadjes van supportersverenigingen over te halen om in FC Today te gaan adverteren. Triest, trachten adverteerders weg te kapen bij echt gratis supportersbladen (van de eigen supporters nota bene!) om deze voor het eigen commerciële karretje te spannen.
Vercommercialisering en minachting van de eigen supporters.

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %