Actueel

Pro Evolution Soccer 2014: Een spelletje?

pes 2014 pyro

De buurvrouw, familieleden en je collega’s: er zijn er genoeg die het maar een spelletje noemen. Voetbal een spelletje? Een beetje achter een ronde bal aan rennen en hem op irrationele wijze proberen te verplaatsen, aldus de buurvrouw die er niet veel van begrijpt. Naar het stadion gaan en jouw club zien winnen en verliezen is absoluut geen spelletje. Op een gure zaterdagmiddag in een weiland ergens op een verlaten sportpark tegen een balletje aan trappen en in de laatste minuut de winnende scoren of incasseren, ook absoluut geen spelletje. Achter je computer, in een virtuele wereld en met een controller in je hand een balletje in het netje proberen te krijgen, is dat dan misschien datgene wat ze bedoelen met een spelletje?

PES en FIFA zijn inderdaad echte computerspelletjes. Dat betekent niet dat de emoties die voetbal doet verschillen van andere sporten zoals synchroonzwemmen, korfbal en snelwandelen op de PC, Xbox of Playstation helemaal buitenspel staan. In deze games krijg je de kans om jouw club vorm te geven zoals jij dat wil. Jelle ten Rouwelaar, Joey van den Berg en Marnix Kolder in Oranje, dat principe. Ook het online gedeelte van deze game biedt genoeg mogelijkheden. Hoe heerlijk moet het zijn om met jou provincieclubje je buurjongen te verslaan die het niet zo nauw neemt met het ‘’support your local’’ principe’? Hem in de blessuretijd te grazen nemen door een perfect uitgevoerde fopduik, het kan allemaal. De volgende keer als je hem weer tegen het lijft loopt, lach jij eindelijk eens het hardst. Hij zal uiteraard uitkramen dat het maar een spelletje is, maar jij weet beter. En als je dreigt te verliezen kun je hem altijd nog genadeloos hard tegen het gras werken.

PES heeft ook best wat dingetjes die je doen glimlachen. Een zinderende ontlading die door het stadion gaat als je scoort, een striemend fluitconcert als je er niks van bakt en ook fakkels en spandoekjes op de tribunes. PES heeft het allemaal. Er is alleen nog wel een inhaalslag te maken, want de spandoekjes hebben vaak een bedroevend niveau.  Teksten als Aanvalluh, Zet Hem Op en Samen Staan We Sterk komen nou niet echt overeen met de parels die wekelijks te zien zijn in de echte stadions. Ook realistisch zijn de uitingen van het moderne voetbal. Overdreven veel stewards, veel modern vormgegeven reclameborden en debiele dansjes na een goal. Ook dat heeft PES.

Voor de jaarlijks terugkerende FIFA – PES discussie en voor een recensie die gametechnisch in gaat op de zojuist verschenen games moet je niet op deze site zijn. Dat is ook niet de kern. Voetbal is emotie. Het verslaan van je collega, studiegenoot of gewoon een wildvreemde die zo nodig met je grote rivaal aan moet treden is ook emotie. Voor doordeweeks is het  best een leuk tijdverdrijf, maar wij blijven uiteraard leven voor de weekenden. Controller uit het raam, naar het café en genieten van een ouderwetse Football Day!

Beste mensen van Konami: ondanks dat dit op geen enkele wijze een reclamepraatje is snappen jullie wel dat wij op basis van dit artikel graag een aantal exemplaren van jullie nieuwe spel willen ontvangen. Onze adressen zijn op te vragen via [email protected] 😉

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %