Voetbal in België

Prachtig Waals stadion voor wanneer je weer mag!

Yvoir is een betrekkelijk rustige gemeente in de schaduw van Dinant en Ciney, diep verscholen in de Waalse contreien. Het voetbal is er even rustig, al is er wel even een onverwachte opflakkering geweest. Verschillende ploegen vormen intussen het huidige RFC Yvoir.

Vroege voetbalstart in Yvoir

Voetbal begon in oktober 1922 in de Ardeense gemeente met de oprichting van Union Sportive Yvoir. Net dat tikkeltje sneller dan Scarabee Club Yvoir, dat in november hetzelfde jaar het levenslicht zag. Toch mag Scarabee Club al vrij snel de titel van oudste nog bestaande club dragen. Nog voor het toewijzen van de stamnummers in 1926 was Union Sportive immers al verdwenen. Jammer genoeg zou het toch nog enkele jaren een voetballoos leven zijn in Yvoir aangezien ook Scarabee Club de boeken moest neerleggen in 1934.

Twee jaar later werd in het naburige Durnal, dat later een deelgemeente van Yvoir zou worden, wel Union Sportive Durnal opgericht. Het verhaal is pas echt begonnen nu. De eerste drie decennia zouden vooral gekenmerkt worden door het veranderen van de clubkleuren. Ze begonnen met wit/zwart, maar de jaren daarna zouden ze maar liefst vijf keer een andere kleur aannemen. In 1963 werd het dan definitief wit/rood. Dat laatste leek hen te inspireren want midden jaren 70 zouden ze voor het eerst de nationale reeksen bereiken, vierde klasse op dat moment.

Vier jaar lang genoten ze van voetbal in die vierde klasse, maar in 1981 was het toch voorbij. US Durnal zakte weer naar de provinciale reeksen en zou daar voorgoed blijven. Die reeks in de nationale reeksen heeft er wel voor gezorgd dat het stadion werd voorzien van heerlijke staantribunes. In 1989 kregen ze nog het koninklijk predicaat, maar tot in 2005 zouden ze met hun voetjes in de provinciale modder spelen.

Fusieperikelen

Dat jaar zouden ze immers een fusie aangaan met Union Purnode Spontin Yvoir 88. Het stamnummer en de thuishaven werden wel behouden. Die laatste was al een fusie. Hun geschiedenis begon stiekem al in 1922. Het oude Scarabee Club Yvoir werd in 1939 opnieuw opgericht als een doorstart van het oude Scarabee Club. Net zoals de oorspronkelijke ploeg bleven deze nieuwe ploeg in de regionale reeksen en na (opnieuw) een reeks wijzigingen in de clubkleuren, besloten ze in 1988 een fusie aan te gaan met Football Club Purnode. FC Purnode werd pas in 1955 opgericht en leidde ook een rustig bestaan in de regionale afdelingen.

Union PSY 88 (zoals ze zichzelf noemden) verdween op haar beurt dan weer in 2005 na de fusie met RUS Durnal. RFC Yvoir was geboren en we zijn maar wat blij dat de thuishaven van RUS Durnal behouden bleef. Er is zelfs nog een verwijzing naar de oude naam. En met aan de ene kant een prachtig zicht op de golvende velden en aan de andere kant een monumentale toren waarvan we de herkomst niet weten, is het puur genieten. Met een pilsje en een typisch Waalse barbecue natuurlijk!

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %