Actueel

Politie Rotterdam, de hooligans van 2013

Het ging er soms hard aan toe rond de Nederlandse stadions in met name de jaren ’80 en ’90. Bijna iedere club had wel een groep hooligans die er iedere week op uit trok om de ‘vijandelijke’ stad in te nemen, of bij thuiswedstrijden juist probeerde te voorkomen dat de tegenstander verder kwam dan de uitgang van het station. Anno 2013 is hooliganisme rond de stadions grotendeels verdwenen. Combi’s en stadionverboden hebben voetbal een vredige aangelegenheid gemaakt, toegankelijk voor iedereen. Toch ontaardt het voetbal vooral in Rotterdam nogal eens in een veldslag. Opvallende aanstichters: de politie.

Waar de hooligans altijd nog ongeschreven regels en erecodes hadden die het geweld overzichtelijk maakten (alleen vechten met gelijkgestemden, dus geen kinderen of ‘petten en sjaals’ aanvallen. Geen wapens. Wie op de grond ligt wordt met rust gelaten) lijkt de politie Rotterdam geen rem te kennen. Zelfs de wet, die voorschrijft dat geweld proportioneel moet zijn, aangekondigd moet worden zodat mensen zich uit de voeten kunnen maken en dat er nooit op kwetsbare plaatsen als het hoofd geslagen mag worden, wordt met voeten getreden. Talloze overheidsrapporten zijn er volgeschreven over ‘de nieuwe hooligan’, de first offenders en alle anderen die het voetbal schijnen te bedreigen. Het grootste gevaar komt echter uit eigen kring.

AZ-PSV: ”Wat denken jullie Alkmaarders hier in Rotterdam te komen doen?”

9 mei, AZ-PSV, bekerfinale. AZ-supporters en PSV-supporters, beiden niet bekend om hun gewelddadigheid, kunnen zonder enige restrictie naar De Kuip reizen. Een klein uur voor aanvang van de wedstrijd is het aan de AZ-zijde van het stadion een gezellige drukte. Supporters die de hele dag in de stad hebben gezeten stromen zingend de tram uit, fans die net zijn afgezet door de door AZ geregelde bussen staan al te wachten voor de kassa. Opeens klinkt er geschreeuw op het plein voor De Kuip. De politie is met paarden en knuppels een charge begonnen en stormt op de AZ-supporters af die – met hun rug naar de gebeurtenissen – staan te wachten bij de kassa. Nog voor ze doorhebben dat er iets aan de hand is dalen de eerste gummiknuppels op hen neer. Ingeklemd tegen de hekken proberen ze zich te verweren of weg te rennen, maar ze kunnen geen kant op.

De politie slaat in op hoofden en gezichten van supporters. Getuigen zien agenten die ”inslaan op iedereen die maar in de buurt was”. Enkele fans worden bloedend naar de EHBO geholpen, anderen worden om onduidelijke redenen opgepakt. Een gewonde supporter die uit woede en frustratie iets naar een agent schreeuwt wordt direct hardhandig in de boeien geslagen. Als hij op de grond ligt en geboeid wordt, komt een andere agent teruglopen om hem een paar trappen te geven. Supporters verklaren na afloop dat sommige agenten raar uit hun ogen keken en niet voor rede vatbaar waren. Ze vermoeden drugsgebruik. Een andere supporter die eveneens wordt opgepakt krijgt van een agent te horen: ”Wat denken jullie Alkmaarders hier in Rotterdam nou te komen doen?”. Dat is blijkbaar niet veranderd: de hooligans verdedigen de eer van hun stad.

Gealarmeerd door de consternatie komt ook de veiligheidscoördinator van AZ met enkele ervaren hoofdstewards poolshoogte nemen. Ook zij zien buitenproportioneel politiegeweld tegen supporters die geen enkel kwaad in de zin hebben. Ook vrijwilligers van het Rode Kruis zijn verbijsterd en bieden direct aan tegen de politie te getuigen. Zeker tien supporters worden opgepakt en zitten in een politiecel als AZ op nog geen honderd meter afstand een unieke overwinning viert. De meesten worden in de loop van de avond vrijgelaten, sommigen zelfs zonder überhaupt ondervraagd te zijn.

Feyenoord-Kuban: ME beukt in op vader en zoon

29 augustus, Europa League, Feyenoord-Kuban Krasnodar. Als supporters na afloop van de verloren wedstrijd naar huis lopen stormt plotseling een peloton ME door de menigte. Een 11-jarig jongetje wordt omver gebeukt door een politiepaard, waarop zijn vader hem te hulp schiet. Direct stormen er agenten op hem af en slaan op hem in. Ze slaan zo hard dat hij uiteindelijk zijn bewustzijn verliest en in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Diagnose: hersenschudding, geheugenverlies, kneuzingen en zowel inwendige als uitwendige bloedingen. Volgens de artsen is er kans op blijvende schade.

Ook zijn 11-jarige zoontje komt er niet genadig vanaf. Hij heeft pijn in zijn buik en pijn bij het plassen, opgelopen door een klap met een wapenstok in zijn buik. Dit nog buiten de geestelijke schade om als 11-jarig jongetje geslagen te worden terwijl je je vader in elkaar gebeukt ziet worden. Een vriend die vader en zoon te hulp wil komen krijgt ook klappen en wordt zelfs nog gearresteerd als hij uit onmacht iets naar een agent roept. Hij verkeerde na afloop volgens een arts in shocktoestand, heeft een hersenschudding opgelopen en duidelijk zichtbaar zijn talloze blauwe plekken en verwondingen op het hoofd. Getuigen zijn het over één ding eens: de actie van de ME kwam volledig uit het niets. De reden is tot op heden niemand duidelijk. Getuigen verklaren ook dat ME’ers in privésfeer regelmatig verlekkerd vertellen over hun avonturen. Dat klinkt bekend.

Feyenoord-Roda: Peloton ME beklimt tribune

1 september, Eredivisie, Feyenoord-Roda JC. Na afloop van de wedstrijd gaat de politie op zoek naar een supporter met een stadionverbod die zich desalniettemin in het stadion zou bevinden. Een heel peloton ME komt tegen de stroom vertrekkende supporters in naar binnen, op zoek dus naar één supporter. Er ontstaat gedrang, de situatie wordt grimmig en kinderen die niet precies zien wat er gebeurt raken in paniek door dit plotselinge gevaar. Verbouwereerde supporters kijken de agressieve agenten eens rustig aan en reageren beheerst en gevat: ”Wie zijn hier nou de relschoppers?

Nasleep

AZ en de supportersverenigingen Supportersvereniging AZ en Supportersbeweging Victoria Alkmaar hebben om opheldering gevraagd bij burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en de politie over het gewelddadige politieoptreden, maar hier vooralsnog geen reactie op gekregen. Drie supporters hebben aangifte gedaan van mishandeling. Hierover wordt binnenkort een uitspraak verwacht. De strafzaken tegen twee supporters zijn geseponeerd en hun bijbehorende stadionverbod is per direct ingetrokken door de KNVB.

De Feyenoord-supporters die tegen Kuban onder handen werden genomen door de politie zijn een zaak gestart en hebben een klacht ingediend bij de politie. De politie is daarop een onderzoek gestart naar de ME-actie. In de gemeenteraad van Rotterdam heeft D66 vragen gesteld aan burgemeester Aboutaleb over het politieoptreden bij de thuiswedstrijden van Feyenoord tegen Kuban en Roda JC.

Verantwoording

Dit artikel is geschreven op basis van getuigenverklaringen en foto- en filmbeelden van de incidenten. De politie wil wegens de lopende zaken en onderzoeken niet reageren. Eerder verklaarde de politie over AZ-PSV dat het optreden erop gericht was enkele supporters op te pakken die geweld hadden gebruikt tegen de politie.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %