ActueelColumns

Please, take my money

Combiregelingen, te dure voetbalkaartjes, rare speeltijden: het zijn allemaal kwalen van het virus dat het moderne voetbal heet. Maar in dit artikel wil ik graag ingaan op een andere kwaal die mij haast tot waanzin drijft: betaalmunten/betaalkaarten bij stadions. Dit systeem, puur ingesteld voor het gemak van de horeca uitbater, is vooral prominent aanwezig in Nederland en zorgt bij mij tijdens elk stadionbezoek weer voor veel irritatie.

Het is nog 10 minuten voor de aftrap, maar het stadion is al ruimschoots in zicht. De korte wandeling van treinstation naar het voetbalstadion verloopt naar wens en er is nog genoeg tijd om een biertje te halen voor de aftrap plaatsvindt. Eenmaal bij het stadion aangekomen blijkt dit idee een illusie. Niet alleen moet je in de rij staan voor de poortjes van het stadion en de biertap, maar ook voor een balie (of machine) waar je eerst een betaalmunt of betaalkaart moet halen waar je vervolgens dan weer je geliefde biertje of broodje bal mee kan halen.

Gevolg is dat je 5 of 10 minuten na de aftrap de tribune op komt lopen, de mensen die er al staan moet storen of dan maar aan de rand moet blijven wachten tot het rust is. Je kan natuurlijk ook veel eerder naar het stadion komen en alle bovengenoemde handelingen ruim voor de aftrap afronden, maar apathisch naar een voetbalmat staren terwijl de spelers nog niet eens aan de warming up zijn begonnen is ook niet mijn ideale opvulling voor de zondagmiddag.

De vraag dringt zich dan ook op waarom clubs of stadions deze systemen hebben geïntroduceerd. Voor alle bezoekers van voetbalwedstrijden is het duidelijk dat dit niet gebeurd is met het belang van de fan in het achterhoofd. Net als te dure toegangskaartjes zijn ook de betaalkaarten of betaalmuntjes een manier om extra geld uit de supporter te persen. Door het kopen van een betaalkaart heb je immers niet zo snel meer in de gaten dat je in werkelijkheid 3 euro neerlegt voor een biertje. Door normale betaalmogelijkheden af te schaffen koppel je in het hoofd van de voetbalsupporter de waarde van het product los van de prijs die hij ervoor moet betalen. De kans dat hij vervolgens 3 euro betaald voor een biertje wordt daarmee een stuk groter.

Dit laat de bizarre standaard hoeveelheden nog buiten beschouwing. Vaak wordt je gedwongen een x aantal munten of een bepaald saldo te kopen zonder dat deze logischerwijs vallen binnen de prijsopbouw van de beschikbare producten. Gevolg: je houdt 1,25 euro over op je ArenaCard of je blijft rondlopen met een half Vitessemuntje. Dit moet je dan weer verleiden extra muntjes of saldo te kopen zodat je er toch nog wat aan hebt. Niemand wil graag geld ‘weggooien.’

Al deze betaalmiddelen en de psychologische spelletjes die erachter hangen hebben maar één doel: de supporter zoveel mogelijk van de veel te hoog geprijsde consumptie artikelen te laten kopen. Deze schandalige praktijk moet onmiddellijk beëindigd worden. Dat een stadion in Nederland zich kan onttrekken aan de hier gebruikte valuta (de euro) en een geheel eigen betaalmiddel kan introduceren leidt alleen maar tot frustratie, lange wachtrijen en lege portemonnees.

Het wordt hoog tijd dat de stadions deze extra betaalmiddelen afschaffen en kiezen voor het gemak van de fan. Dit betekent dat je overal met normale euro’s kan betalen (cash of PIN) en dat ze niet 300% moeten betalen van wat een biertje kost in de supermarkt. Alleen zo kan een voetbalwedstrijd bezoeken weer een betaalbaar uitje worden.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %