Hoog in de Belgische Noorderkempen kan je niet voorbij Hoogstraten. Bekend voor het groot aantal Nederlandse inwoners, de aardbeioogst en de vroegere discotheek Highstreet huisvest het ook Hoogstraten VV; een ploeg met een duidelijke ambitie.

HFC en VNA zetten de toon

Naar eigen zeggen begon het voetbal in Hoogstraten gedurende WOI al met enkele ploegen als Den Hoogstraetse Voetbalbond, Onder Ons en Vermaak na Arbeid. Na de oorlog vielen hun activiteiten stil en werden er talloze vruchteloze pogingen ondernomen nieuwe ploegen op te richten. Maar voor de eerste geslaagde poging moesten de mensen wachten tot 1927. Hoogstraeten Football Club werd de eerste Hoogstraatse ploeg die lid werd van de KBVB.

In 1928 kwam daar een doorstart van Voetbalclub Vermaak Na Arbeid Hoogstraeten bij. Echt succesvol werd hun verhaal niet. Want in 1931 verliet VVNA het toneel al en in 1935 gebeurde hetzelfde met Hoogstraeten FC. Maar ze vormden een perfecte voorbode voor poging nummer drie. In 1936 kwam daar dan Hoogstraeten Voetbalvereeniging (tot op heden nog steeds de officiële naam, al wordt vaker Hoogstraten VV als roepnaam gebruikt).

De weg naar de top

Tot in 1964 zouden ‘de Rooikens’ het in de provinciale reeksen moeten afhaspelen, maar van bij de start was al wel duidelijk wat de ambitie was. Op een gezonde manier zo hoog mogelijk eindigen. Vaak haalden ze de eerste provinciale reeks, maar telkens leek dat het eindpunt en zakten ze even weer. Tot in 1964 dan, want dat jaar promoveerden ‘de Rooikens’ voor het eerst naar de vierde klasse. En ook voor het laatst, want sindsdien hebben ze de nationale reeksen niet meer verlaten.

22 jaar lang zouden ze daar werken aan de volgende stap. Die werd met succes behaald in 1986 wanneer ze eindelijk naar de derde klasse promoveerden. Verschillende keren eindigden ze op een zucht van de tweede klasse, maar in 2002 was het omgekeerde waar. Hoogstraten VV moest tijdelijk terug naar de vierde klasse. Onmiddellijk streden ze weer voor de promotieplaatsen en in 2008 wisten ze eindelijk terug naar de derde klasse te gaan.

En dat was nog niet de eindhalte, want in 2013 beleefde de club een delirium. Tweede klasse was een feit. Jammer genoeg was dit maar voor één seizoen waarheid, want een jaartje later stonden ze weer in de derde divisie. Bij de competitiehervorming in 2016 werden ‘de Rooikens’ in de tweede amateurdivisie geplaatst (het vierde niveau) en daar spelen ze nu nog steeds. Al lijkt het erop dat de eerste amateurdivisie (eerste nationale zoals dat tegenwoordig alweer noemt) hen mag verwachten naar het volgende seizoen toe.

Rivaliteit en thuishavens

Doorheen de jaren hebben ze al heel wat namen in hun rangen gehad. Sommigen als jeugdspeler, anderen dan weer in de herfst van hun carrière. We denken daarbij aan Karel Snoeckx, Salou Ibrahim, Tom Boere, papa Jan en zoon Gert Verheyen. Maar slechts weinigen durfden aan wat Peter Meeusen deed. Hij speelde voor zowel Zwarte Leeuw Rijkevorsel als Hoogstraten VV. Een bijna “not done” in de contreien gezien de hevige strijd tussen beide ploegen.

De eerste jaren speelde de club op een voor ons onbekend terrein tot ze in 1948 verhuisden naar hun berucht Thijsakkerstadion. 55 jaar lang was dat hun thuisbasis tot ze in 2003. Ze sloten het seizoen daar wel in stijl af door de allerlaatste wedstrijd in het Thijsakkerstadion te winnen van eeuwige rivaal Zwarte Leeuw. Kort daarop verhuisden ze naar het huidige Sportcomplex Seminarie, waar hun jeugd al sinds 1990 vertoefde. Hopelijk krijgt het stadion snel weer tweede klasse voetbal te zien.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.