Actueel

Parma definitief failliet

01753005

Parma is officieel failliet verklaard. Na een rumoerig half jaar is vandaag de laatste termijn voor een nieuwe koper verstreken. Parma FC gaat verder in de Serie D.

Parma ging op 18 februari eigenlijk al failliet, maar mocht het seizoen nog afmaken. In de komende maanden ging het van kwaad tot erger. Op een gegeven moment kon de club de spelersbus niet meer betalen, waarop de spelers besloten zelf maar naar de uitwedstrijden te rijden. Alle andere Italiaanse clubs gaven Parma geld, zodat ze het seizoen af konden maken, maar het ging allemaal moeizaam en de resultaten vielen ook zwaar tegen; Parma eindigde als laatste in de Serie A.

102 jaar na de oprichting is de roemruchte club niet meer. In 2003 ging de club al bijna ten onder als gevolg van het Parmalat-schandaal. Het bedrijf Parmalat had de geelblauwe club in 1990 opgekocht. Onder de vleugels van het zuivelbedrijf uit de regio reikte de club tot grote successen. Van een laagvlieger in het Italiaanse voetbal werd het een topclub die drie keer de Italiaanse beker won, twee keer de UEFA Cup en één keer de Europa Cup III. De club kwalificeerde zich in 2014 nog voor de Europa League, maar een belastingachterstand gooide roet in het eten.

Onder de leiding van Parmalat werden grote spelers als Thuram, Buffon, Cannavaro en Crespo binnengehaald en voor veel geld doorverkocht. Hernan Crespo sloot zijn loopbaan zelfs af bij Parma. De Argentijnse spits was verliefd geraakt op de Gialloblu.

Voor de fans van Parma is het een grote aderlating. Een vriend van mij is een groot Parma-fan. Christian Bortolini komt uit Parma en is opgegroeid met de club. In 2014 werd hij al gek van woede toen niet zij, maar Torino zich plaatste voor de Europa League. ‘De voorzitter is een idioot!’ Die voorzitter stapte op, maar beter werd het niet.

Christian is bedroefd over de teloorgang van zijn cluppie. ‘Nog triester dan het WK. Maar er zat niets anders op, laten we hopen dat het vanaf volgend jaar beter gaat met een betere voorzitter. Niet zo’n klootzak als die ons failliet liet gaan. Hij zit niet voor niets in de gevangenis.’

Parma speelt zijn wedstrijden volgend seizoen in de Serie D, maar wat zou het mooi zijn als deze club zich snel weer richting de Serie A voetbalt, zodat deze beelden niet alleen uit het verleden zijn, maar ook uit de toekomst.

(foto: Insidefoto / Pro Shots)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %