Voetbal in Nederland

Open brief gastvrij voetbal

Geachte heer Grapperhaus, Geachte heer Gudde

Ik schrijf u, de minister van Justitie en Veiligheid en de directeur van de KNVB, omtrent de toegankelijkheid in voetbalstadions. Deze is de afgelopen seizoenen namelijk drastisch achteruit gegaan. Niet vanwege de ”1% hooligans” die het de ”99% goedwillende supporters” het leven zuur maken. Ik schrijf u vanwege het grote aantal fanatieke, goedwillende supporters die hun club niet meer op een fanatieke manier kunnen steunen.

Uw voorganger meneer Grapperhaus, minister Opstelten, omschreef de aanscherping van de Voetbalwet in 2015 als volgt: ”Voetbal moet weer een feest zijn. Daarvoor is het nodig om voetbaloverlast harder aan te pakken. Een goede mix van en afstemming tussen civiel recht (uitgevoerd door KNVB en clubs), bestuursrecht (de verantwoordelijkheid van de burgemeesters) en strafrecht moet voorkomen dat een kleine groep hooligans het verpest voor de gewone supporters.”

Politici Van Dekken (PvdA) en Dijkhoff (VVD) bespraken de aangescherpte voetbalwet ook: ”goedwillende fans moeten zo snel mogelijk weer ongestoord kunnen genieten van een wedstrijd.” Ook Van Nispen (SP) steunde de wet: ”Laat hen zo min mogelijk slachtoffer worden van generieke maatregelen.” 

Ik ben het met hen eens. Voetbal moet een feest zijn. Een feest waar een grootvader met zijn kleinkind heen kan. Een feest waar je met je gezin heen kan. Een feest waar ik mijn kleine nichtje binnenkort voor het eerst mee naar toe kan nemen.

Mijn nichtje kan ik de aankomende maanden in elk geval niet voor het eerst meenemen naar het stadion. Niet zozeer vanwege de Coronacrisis, maar omdat ik me schuldig heb gemaakt aan voetbalgerelateerd wangedrag, althans het schaden van het aanzien en de belangen van het voetbal. Sinds januari behoor ik namelijk niet meer tot de 99% goedwillende supporters. Ik behoor tot de 1% kwaadwillende hooligans.

Schrik alstublieft niet. Ik heb namelijk geen agent gemolesteerd. Ik heb geen prullenbak vernield. Ik heb geen steward uitgescholden. Ik heb, uit pure vreugde, een biertje in de lucht gegooid bij een doelpunt van mijn club Feyenoord.

In een artikel in de Trouw wordt aangegeven dat u, meneer Grapperhaus, geïnteresseerd bent in Ajax. Ik vraag me af hoe u vorig jaar reageerde na de 1-0 van De Ligt tegen Tottenham Hotspur. Of na de 2-0 van Ziyech. Balde u uw vuisten? Deed u uw handen omhoog? Dacht u überhaupt na op dat euforische moment?

Meneer Gudde, ik heb u ook eens zien juichen. Achteraf dan, ik lag op het moment zelf al zeven rijen lager onder wildvreemde kameraden. Ik heb het over hét doelpunt van Manu tegen Zoyra Luhansk. Ook u heeft toen in volle emotie gejuicht, uw handen in de lucht gegooid. Net zoals ik dat deed in Almelo.

Feyenoord betekent veel voor me. Meneer Gudde, u weet dat. U bent jarenlang Algemeen Directeur geweest van onze prachtige voetbalclub. Meneer Grapperhaus, u weet ook hoe erg supporters van Feyenoord leven voor hun club. En anders kunt u het wellicht vragen aan Minister Van Nieuwenhuizen. Zij leeft zo erg voor de club dat ze tijdens een debat, samen met u, de wedstrijd volgde 

Na een dramatische eerste helft van Feyenoord in Almelo baalde ik. Feyenoord kan, ondanks een gezellige middag met vrienden, de dag toch behoorlijk verpesten. Bij het begin van de tweede helft staan we toch weer optimistisch aan het bier. Na een snelle 1-1 scoort Feyenoord even later de 1-2. Een vreugde uitbarsting volgt. Mijn biertje heb ik in het feestgedruis in de lucht gegooid. Ik heb nooit de intentie gehad om iemand te raken. Het was uit volle emotie.

Voor zowel Feyenoord als de KNVB, als de commissie stadionverboden, is dit wél voldoende om mij een stadionverbod voor negen maanden op te leggen. Dat ik niet de intentie had, maakt niet uit. Schijnbaar. Maar zegt u, meneer Grapperhaus en meneer Gudde, heb ik mezelf echt schuldig gemaakt aan voetbalgerelateerd wangedrag, althans het schaden van het aanzien en de belangen van het voetbal?

Hoe gastvrij en toegankelijk is ons voetbal werkelijk? De kans dat er gedurende mijn stadionverbod met publiek wordt gespeeld is klein, toch wil ik graag met jullie in gesprek om het voetbal weer écht gastvrij te maken. U kunt mailen naar [email protected].

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %