In Engeland zelf, in de jaren 80 en 90 de bakermat van het hooliganisme, is elke vorm van fanatisme al jaren uit het stadion geweerd. In veel andere landen is de hooligancultuur langzamerhand vervangen voor een ultracultuur. Op de lagere Poolse niveaus is de Engelse hooligancultuur uit de jaren 80 nog steeds springlevend. Zo ook bij de wedstrijd tussen de ons onbekende clubs Gryf Slupsk en Pogon Lebork op het vijfde niveau.

De Engelsman Alex Webber (alexwebber.life) was bij de wedstrijd aanwezig en zag alles wat ‘zijn’ Engelse voetbal ooit kenmerkte. Een uitvak vol spierbundels, massaal in de hekken hangen, fakkels afsteken, een pitch invasion, pepperspray in de ogen en vechten met de ME. En dit allemaal op het vijfde (!) niveau van Polen. Hij deelde zijn foto’s met de Poolse website Stadionowioprawcy.net, maar ze zijn te mooi om hier niet nogmaals te delen. Kijk naar de schitterende beelden en waan je even weer tientallen jaren terug in de tijd!

Lars Smit
Geboren in 1996 en een leven lang verliefd op NEC en voetbal in het algemeen. Helemaal gek van groundhoppen, vergane glorie en amateurvoetbal. Actief als zeer matige spits in de reserve vijfde klasse.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.