Against Modern Football

Ondanks jaren van beleid, zijn wij vogelvrij

1Minister Opstelten heeft aangekondigd de vrij recent ingevoerde voetbalwet te zullen aanscherpen. De bepaling van de strafmaat komt nu deels bij de burgemeester van de gemeente te liggen en daarbij kunnen (zogenaamde) “first offenders  direct een meldplicht en voor een heel seizoen een gebiedsverbod krijgen van de burgemeester”. Hierbij opgeteld de regel “Ben je er bij, dan hoor je er bij” en iedereen die zich, al dan niet bewust c.q. expres,  maar in de buurt bevindt van ongeregeldheden kan een zeer zware straf krijgen.

Opvallend aan dit geheel is dat er niet duidelijk wordt gemaakt wanneer welke strafmaat op wie van toepassing is. Dit werkt willekeur in de hand. Als de locale driehoek wil optreden tegen een bepaalde supportersgroep omdat deze, naar de maatstaven van “gewenst gedrag”, buiten de gewenste norm (zitten en bek dicht) opereren, dan is dat nu nog  kinderlijk eenvoudiger dan het al was. Een hele groep kan voor echt een lange tijd de toegang tot de omgeving van het stadion worden ontzegd. Deze en eerder opgelegde vormen van repressie (iets waarvan ik voorheen vond dat dit in Nederland niet aan de orde was, maar waarvan ik nu overtuigd ben dat dit wel de orde is) zullen ervoor zorgen dat fanatieke supporters zullen verdwijnen uit het stadion en ook niet meer terug zullen keren. Een nieuwe generatie zal bij de wortel worden gesnoeid, want die willen geen risico lopen. We weten allemaal wie hier baat bij hebben: de clubbestuurders die rust en regelmaat en vooral geen kritische geluiden willen. Klapvee = money. Want die zijn niet kritisch, die betalen gewoon. Think again motherfuckers, wie blijven er komen, ook als het kut gaat? Juist de fanatiekelingen die jullie nu ten onrechte willen verjagen.

Wat ook opvallend is, is het feit dat er al sinds de jaren ’80 diverse projecten zijn opgezet om vat te krijgen op de notoire raddraaiers. De methode van “Hooligans in Beeld” is daar een voorbeeld van, maar ook de recent ingevoerde voetbalwet. Die moet er namelijk voor zorgen dat de personen die rellen veroorzaken eruit gepikt worden. Niet de hele groep aanpakken, maar het individu, dat was het idee. Wat er nu gebeurt is exact het tegenovergestelde, maar dit terzijde. De vraag is: wat hebben al die jaren van beleid op hooliganisme opgeleverd? Er zijn profielen gemaakt van daders, bij elke club (en derhalve ook de politie en de burgemeester) is er bekend wie de problemen veroorzaken. Het lijkt er echter op dat deze informatie niet leidt tot doelmatig optreden, of de informatie wordt niet juist gehanteerd. Wat de reden ook is, de vraag blijft waarom er nu weer een aanscherping nodig is van een wet, die een hele groep fanatieke supporters kan raken? Omdat ze falen. Keihard falen. Ze zijn blijkbaar niet in staat om na ruim 20 jaar een uitvoerbaar beleid te formuleren, waarbij niet iedereen keihard aangepakt wordt. We zijn echt al flink wat CIV Jaarverslagen verder, maar ik heb nooit gehoord dat zogenaamde “kopstukken” zijn opgepakt naar aanleiding van ongeregeldheden bij het voetbal. Het enige dat ik dat afgelopen jaren heb gehoord zijn incidenten waarbij de uiteindelijke resultaten steevast waren dat er meelopers zijn opgepakt en “de echte relschoppers buiten schot zijn gebleven” of dat er buitensporig hard is of überhaupt onnodig is opgetreden door de stewards, politie of Mobiele Eenheid.

Opstelten, wat wil je nou? Wat wil je nou bereiken met deze aanscherping van de voetbalwet? Supporters die zich buiten de gewenste norm om gedragen (let wel: dit is de nieuwe norm, opgelegd van hogerhand) maar niet misdragen voelen zich aangesproken door deze aanscherpingen omdat zij zich, vaker dan andere fans, in situaties bevinden waarbij er een regeltje overtreden kan worden (het gooien van pannekoeken, vuurwerk, spreekkoren, middelvingers, tegenspraak, kritiek en ga zo maar door). Zij zullen zich niet meer welkom voelen in HUN stadion en bij HUN club. Kom eerst eens met resultaten, goede of slechte, voordat je tot verdere REPRESSIE van voetbalsupporters overgaat. Onderbouw je fucking beleid op zijn minst, maar beter is het nog te stoppen met deze onzinnige aanscherpingen die blijkbaar tot niets leiden. Vrijheid voor supporters!

 

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %