reus

Uitkomen voor je favoriete ploeg, we droomden er als kind allemaal wel van. In het moderne voetbal waar huurlingen meer regel dan uitzondering zijn veranderde deze droom echter in een utopie. In het woordenboek van de hedendaagse profvoetballer lijkt het woord ‘clubliefde’ te ontbreken, dit maakt het voor heel wat supporters steeds moeilijker om zich met de club van hun hart te identificeren. Gelukkig zijn er ook nog uitzonderingen (deze bevestigen nu eenmaal de regel!): de speler-supporters.

Marco Reus behoeft nauwelijks introductie. De aanvallende middenvelder en publiekslieveling van Borussia Dortmund is felbegeerd wild op de transfermarkt. Volgend seizoen verdedigt hij wellicht de kleuren van Manchester United. Wat velen echter niet weten is dat Reus geboren en getogen is in Dortmund. De Duitser was amper een jaar of zeven toen hij aansloot bij de jeugdwerking van de Borussen. Als jonge knaap was hij regelmatig te bespeuren in het Westfalen Stadion, vol bewondering kijkend naar zijn idool Tomáš Rosický. Afgezien van enkele jaren bij Ahlen en Mönchengladbach kwam Reus zijn gehele carrière uit voor de elf uit zijn thuisstad.

Ook Paolo Di Canio mag in dit artikel niet ontbreken. De temperamentvolle Romein maakte door zijn politieke uitgesprokenheid evenveel vrienden als vijanden en was tot voor kort actief als trainer van Sunderland. Di Canio was reeds op jonge leeftijd terug te vinden in het Stadio Olimpico, supporterend voor zijn grote liefde SS Lazio. De Romein heeft altijd een speciale band gehad met de tifosi van Lazio, ze noemen hem niet voor niets ‘una di noi’ (‘een van ons’). Ook bij de fans van West Ham United wordt Di Canio tot op de dag van vandaag op een voetstuk geplaatst. De liefde was wederzijds, getuige de tatoeage van het clublogo die hij op zijn linkerarm liet plaatsen.

Marco Reus, Paolo Di Canio en nog een handvol anderen maken deel uit van een select gezelschap: de speler-supporters. Als de wurggreep van het moderne voetbal zich blijft doorzetten dan dreigt dit nobele gezelschap echter uit te sterven. Jeugdspelers worden op steeds jongere leeftijd weggeplukt door de kapitaalkrachtige clubs, wie uitbundig een doelpunt viert met de eigen supporters riskeert een sanctie, etc. Als de ‘commerce’ het blijft halen over clubliefde, dan zie ik de toekomst van het voetbal heel somber in. Blatter en lakeien, schaam jullie!

(Foto via Wikipedia)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.