NOpsteltenWeek in week uit worden we er wel ergens mee geconfronteerd; het totaal belachelijke anti-voetbalsupportersbeleid van de Nederlandse regering. Het totaal bizarre gereutel van über-brompot Ivo Opstelten is vooral een constante bron van irritatie bij de redactie van In de Hekken, maar gelukkig ook bij columnisten van grote nationale kranten. Vanmorgen stond er een column van Sjoerd Mossou in het AD, waarin hij de vloer aanveegt met de minister van Veiligheid en Justitie.

Trouwe lezers van In de Hekken waren allang op de hoogte van het de inconsequentheid van dit beleid. Mensen die wetten als ‘ben je er bij, dan hoor je er bij’ bedenken verloren vroeger zeker altijd met stratego en proberen zo wraak te nemen op de mensheid. Dat zo’n regel niet gaat werken hebben we hier allang gepubliceerd.

En ook de onzin van stadionverboden is week in, week uit reden voor een hoop protest. Dat het zonder die supporters wel heel saai wordt langs de lijn bewezen de Ajaxfans een week of wat geleden. Zij protesteerden tegen de willekeur van deze straffen, want dat is het. Je hebt geen enkel recht op wederhoor, je wordt zonder pardon een jaar voetbal ontnomen, geen waarschuwing, niets. De KNVB gaat blind mee in deze straffen en laat supporters die week in week uit hun club volgen stikken. En dat kan dus al gebeuren omdat je te vaak gaat staan, of bijvoorbeeld een sticker op een glazen wand plakt. Als een voetballer met blote handen een ruit inslaat krijgt deze overigens geen stadionverbod…

Ivo Opstelten is een opgeblazen demagoog als hij keer op keer de harde aanpak predikt, terwijl hij rapporten negeert die bewijzen dat het in- en rond de stadions steeds beter gaat. Daarbij komt ook nog dat dezelfde man in 2005 verantwoordelijk was voor de grootste voetbalrellen ooit. Zijn harde hand kon namelijk maar één ding bedenken toen een trein vol Ajaxfans belaagd werd bij station Rotterdam-Zuid: ‘ze komen er niet in’.

Dat hij daarmee ook een tweede trein tot stilstand bracht en niet had nagedacht over het transport terug naar Amsterdam nam onze Ivo voor lief. En toen de achtergebleven Ajaxfans na afloop van de Klassieker bijna doelwit werden van een massale aanval door Feyenoordfans die zwaar teleurgesteld de Kuip verlieten wist Opstelten alleen te roepen dat deze zaak tot op de bodem zou worden uitgezocht en de schuldigen gestraft werden.

Na maanden bleek het een opeenstapeling van fouten van NS en lokale driehoek te zijn, maar Opstelten gaf geen krimp. Hij liet een jaar later honderden mensen arresteren en opsluiten in een parkeergarage. Vrouwen en kinderen ook… Achteraf kreeg hij geen een waanzinnige uitbrander van de Nationale Ombudsman, maar Opstelten hield z’n kaken op elkaar, voor het tweede jaar op rij.

En nu roept deze bullebak weer dat het nog harder moet, niks eerste waarschuwing (die bij enkele clubs wél wordt toegepast), gewoon iedereen oppakken, preventief fouilleren en voor jaren uit de voetbalstadions weren. Het liefst legt hij je ook nog een gebiedsverbod op, zodat je op voetbaldagen geeneens een biertje in een kroeg in het centrum van je stad kan drinken. De man heeft blijkbaar zo’n ongelofelijke dikke plaat voor z’n kop dat hij thuis z’n vrouw een keukenverbod heeft gegeven omdat ze het bestek niet netjes lepeltje, lepeltje in de keukenla heeft gelegd.

Het is, zoals Mossou terecht opmerkt, gewoon een hele goedkope manier om punten te scoren bij je kiezers en andere over de streep te halen vooral achter jouw bombastische muzak aan te gaan lopen. Wij voetbalsupporters zijn echter niet gek! En we zijn met heel veel. Misschien moeten we maar eens beginnen om onze politieke stem niet naar de partij van deze man te laten gaan. Eens kijken of die stomme grijns dan nog steeds op het gezicht van z’n VVD Partijleider staat…

Wij zijn het zat, wij zeggen nee tegen Opstelten: NOpstelten!

Gogme United
Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.