Actueel

Noord Korea in de Achterhoek

Misschien heb je het al gezien of gehoord, maar bij de superboeren gaat het al geruime tijd op alle fronten dramatisch. De club is sinds enkele jaren bezig aan een vrije val op de ranglijsten en ook op bestuurlijk gebied slaat de clubleiding vele planken mis.

De Graafschap kennen we allemaal als een sympathieke club met historie. Een cultclub met een enorme achterban en trouwe supportersschare. De club had een imago van hard werken, ploegen, hakken en zagen. In Doetinchem werd altijd leuk gevoetbald, maar als dat een keer niet van de grond kwam zorgde de mentaliteit van de spelers voor een unieke wisselwerking met het fanatieke publiek. Verleden tijd inderdaad, want sinds afgelopen seizoen is het zelfs op het veld kommer en kwel, waardoor ook de sfeer ernstig wordt beïnvloed.

De Spinnekop tribune op stadion De Vijverberg was tot dit seizoen een muur van geluid. Een tribune waar jong en oud garant stond voor een ouderwetse voetbalbeleving. Een deel van deze fanatieke supporters (de Brigata Tifosi)  kregen dit jaar een eigen vak. De 180 fanatiekelingen kregen een prachtige kans om de sfeer vanuit een andere hoek te beïnvloeden, maar helaas kwam dit (nog) niet voldoende uit de verf, ook omdat enkele tientallen “supporters” klaagden over het geluidsniveau uit het Vak 31.

Ondertussen startte de fluwelen revolutie in Doetinchem; een groep van ca. 20 supporters van divers pluimage voerde al in mei 2012 vele gesprekken met de directie en RvC van De Graafschap. Deze groep timmerde symbolisch een Manifest aan de poort. In eerste instantie werd geluisterd naar de groep en werden toezeggingen gedaan. De mannen en vrouw van DGRevolutie, zoals zij zichzelf noemen kwamen met ideeën om de geuzennaam beter te vermarkten, de organisatie te verbeteren en voerden gesprekken met (potentiële) nieuwe RvC leden om de uitgedunde RvC te versterken.

Na wat strubbelingen, onenigheid en zelfs zo hier en daar een steek in de rug, probeerde de club sympathie terug te kopen door Gerard Sanderink aan te stellen als RvC-lid. Een man met ervaring in saneren. Een man met een enorm netwerk èn een eigen mening! Dat laatste was een probleem voor de zittende RvC leden en zij frustreerden vervolgens alle suggesties van Sanderink. Dat deze al snel zijn biezen pakte kan als zwak worden gezien, maar eigenlijk is het een logisch gevolg van onwelwillende collega RvC leden. DGRevolutie sprak na zijn vertrek met Sanderink en hoorde de werkelijke achtergronden.

Dat De Graafschap in de nacompetitie onder leiding van trainer Richard Roelofsen ook nog alle krediet bij voetbalminnend Nederland verloor door met afbraakvoetbal de ooit zo trotse en hardwerkende boeren tot op het bot te beledigen, bleek de bekende druppel bij vele superboeren. Massaal werden sponsorcontracten en seizoenkaarten opgezegd. De club is naar de bodem van een gigantische mestput gezonken! Op het moment dat de directie van De Graafschap in het nauw werd gedreven door diverse groepen, is men een charme offensief begonnen door middel van het bespelen van de regionale pers. De Achterhoek is een soort Noord Korea geworden, een plek waar leugens en propaganda de normaalste zaak van de wereld zijn geworden, een plek waar alles geoorloofd lijkt om het eigen pad schoon te kunnen vegen.

Met het definitief sluiten van Vak 31 sneed de clubleiding zich echter flink in de vingers. De verschillende supportersgroepen die door de propaganda tegen elkaar leken te worden uitgespeeld verenigden zich tijdens een al geplande bijeenkomst in een zaal in Doetinchem. Ook kwamen uit het hele land vele steunbetuigingen binnen via Twitter, Facebook en diverse spandoeken van bijvoorbeeld PSV, NEC, Groningen en Almere City. De supporters voerden de acties op en na de ludieke koffer actie werd nu gezamenlijk op de Spinnekop de koppen van Ross, de Jong en Bloemers geëist!

Inmiddels is De Graafschap op beschamende wijze door Go Ahead Eagles uit de beker gekegeld, is voorzitster Ross opgestapt en is er misschien een opening om aan een nieuwe toekomst te beginnen. Op Twitter zijn de meeste berichten van supporters over het opstappen van Ross positief, al snappen de meesten ook aan dat dit pas het begin is; George de Jong en Henk Bloemers dienen ook het veld te ruimen en plaats te maken voor een interim bestuur. Het lijkt erop dat de bodem van de mestput nu werkelijk is bereikt en de tijd is aangebroken om weer uit de diepe drek omhoog te klimmen.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %