ActueelAgainst Modern Football

Nooit FC Limburg

5 april 2019. Exact tien jaar na een van de meest beladen edities van Roda JC tegen Ajax. Vanuit het uitvak zagen we honderden stoeltjes door de lucht vliegen vanuit de fanatieke vakken van Roda JC. “Roda is van ons” klonk het uit duizenden kelen. Een volkswoede gericht tegen de fusieplannen om van Roda JC en Fortuna Sittard een club te maken. De aboslute nachtmerrie die Sporting Limburg moest gaan heten.  

Sporting Limburg

In Zuid-Limburg spelen al jarenlang drie BVO’s. MVV in Maastricht, Fortuna in Sittard en Roda JC in Kerkrade. De financiële situatie bij alle drie zorgt ervoor dat het fusiespook meermaals tussen heuvelland en mijnstreek ronddwaalt. Een doemscenario voor de fanatieke supporters. Zij zouden dan hun grote liefde moeten zien samen gaan met de grote rivaal. Iedere supporter kan zich wel voorstellen hoe dit moet voelen. Een FC Gelderland met Vitesse en NEC, of een SC Friesland met Cambuur en Heerenveen? Ondenkbaar! Helaas is voor dat soort supporterssentiment natuurlijk geen aandacht vanuit de KNVB, provincie Limburg en het bestuur van de clubs.

Op 3 februari 2009 wordt dan ook bekendgemaakt dat Roda JC en Fortuna een fusie overwegen. Sterker nog, het op te richten ‘Sporting Limburg’ zou al vanaf 2009-2010 als één club moeten functioneren. Op woensdag 1 april kon Trots op Fortuna vervolgens geen garanties geven dat ze de vijf miljoen schuldenlast van Fortuna op konden vangen. En dus sloten beide clubs een akkoord. Een akkoord dat zo ver ging dat zelfs al was bepaald dat de thuiswedstrijden in Kerkrade zouden worden gespeeld en de club haar thuiswedstrijden in het geel zou spelen. Blauw zou de nieuwe uitkleur worden. Interim-directeur Hans Erkens van Fortuna Sittard zette de gezamenlijke ambitie kracht bij met de woorden: “Kom maar op Hollanders, wij lusten jullie rauw”. De enige kleinigheid die nog moest worden geregeld was het saneren van de schulden van Fortuna.

Fortuna Sittard supporters vieren feest in Maastricht

Emoties

Twee dagen later stond dus de zeer waarschijnlijk laatste editie van Roda tegen Ajax op het programma. Omdat de licentie bij een fusie naar de hoogst spelende club gaat was het voor het afzichtelijke plan van belang dat Roda JC zich zou handhaven in de eredivisie. Toen Luis Suarez Ajax in de tweede minuut op voorsprong schoot, juichte een deel van de Roda supporters mee. Een eventuele degradatie zou de fusieplannen misschien nog kunnen doen wankelen en dus juich je dan ineens tegen je eigen club. Een bizarre sfeer om mee te maken.

Terwijl Ajax de wedstrijd met 1-2 wist te winnen vochten verdriet en woede om ons heen om het hoogste woord. Waar de een in tranen van verdriet stond toe te kijken, reageerde de ander zijn woede af op de stoeltjes die stuk voor stuk op het veld belanden. Deze mensen zien de liefde van hun leven worden afgepakt door Bobo’s vanachter hun bureau. Geen gevoel met de gevoelens van supporters, maar alleen oog voor de cijfers. Niet beseffend dat de echte supporter van Fortuna liever tussen Sittard en Geleen naar de eerste divisie gaat dan naar een subtopper in Kerkrade. En dat de echte supporter van Roda nog liever degradeert als eigen club, dan succes te behalen als gefuseerd gedrocht.

De fans aan de andere kant steunen Roda tijdens een moeilijke beginfase

Nooit FC Limburg

In hoeverre de gebeurtenissen van die zondag van invloed op de beslissing zijn geweest op het vervolgproces is nooit duidelijk geworden. Wat wel duidelijk is, is dat op 8 april de provincie Limburg toch niet bereid is de toegezegde 6,5 miljoen in het project te investeren. Daarop besluit de Stichting Roda JC ook haar steun voor het plan in te trekken. Weer een dag later maakt de Stuurgroep Topvoetbal Limburg bekend dat Roda en Fortuna geen toegevoegde waarde zien voor Sporting Limburg. De fusie is van de baan.

Tien jaar later ziet de situatie er weer compleet anders uit. Er staan weer twee Limburgse clubs in de eredivisie. Zowel Fortuna als VVV stevenen af op handhaving zonder al te veel degradatiezorgen. Roda en MVV strijden ondertussen hard mee voor de laatste nacompetitie plekken. Voetbal in Limburg leeft gewoon weer. Dit is het levende bewijs dat een club niet wordt gemaakt achter een bureau, maar in de harten van mensen. Er zal nooit een FC Limburg komen en zo hoort het ook!

 

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %