NOAD: Lost ground betaaldvoetbal club in Tilburg
Tussen 1918 en 1961 was NOAD uit Tilburg vrijwel altijd actief op het hoogste niveau van Nederland. Tot 1971 was de club nog actief in het betaalde voetbal. Daarna lijkt de club te gaan fuseren met Willem II om zo samen onder de naam ‘FC Tilburg’ één vertegenwoordiger van Tilburg in het betaalde voetbal te vormen. Op het laatste moment besluit Willem II, gedreven door clubsentimenten, om toch uit de fusie te stappen. Voor NOAD rest er niks anders dan de stap naar het amateurvoetbal te maken. Dit doet de club op het Sportpark TSV NOAD Tilburg tot 2017. Dan komt FC Tilburg alsnog tot stand, maar dan in een fusie met LONGA en RKTVV. Sindsdien is het sportpark overgelaten aan hangjeugd en de natuur. De lost ground van NOAD!
NOAD
Betaald voetbal is er nooit gespeeld. In de jaren voor 1971 speelt het 1e van NOAD op het Gemeentelijk Sportpark, tegenwoordig het Koning Willem II-stadion. Pas na het terugtrekken uit het betaalde voetbal neemt de club definitief haar intrek op het sportpark TSV NOAD Tilburg, waar de jeugd dan al enkele jaren speelt. NOAD is ook in die jaren nog altijd een voetbalbegrip in Tilburg. Bijna vijftig jaar speelt de roemruchte en historische club haar wedstrijden op het sportpark aan de Melis Stokestraat. In 2017 valt het doek definitief als er met het eveneens roemruchte LONGA en RKTVV wordt gefuseerd tot FC Tilburg. Er wordt verhuisd naar Sportpark Spoordijk en het oude onderkomen blijft zonder vaste bespeler over.
Lost Ground
Vandaag de dag is het sportpark zwaar verpauperd. Het voetbalveld is slechts nog te herkennen aan de vorm, de doelen zijn weg en het gras is compleet overgenomen door het onkruid. De ticketbox ziet er nog wél net zo uit als de dag dat de deur hier definitief op slot werd gedraaid. Datzelfde kan niet gezegd worden over de hoofdtribune, ooit de parel van het sportpark. Bijna alle ruiten aan de zijkant van de tribune zijn door vandalen kapot gegooid. De stenen waarmee dat gebeurd is ligt nog op de met glas bezaaide zijkanten van de tribune. Tevens is er op meerder plekken flink losgegaan met de graffiti. Rondom de tribune lijken nog wat mensen anti-kraak te wonen. Zij zijn waarschijnlijk ook de enige die nog gebruik maken van de speeltuin die ooit in de weekenden superdruk moeten zijn geweest.
Al met al is het een on-Nederlands vervallen sportpark, normaal gesproken moet je naar België gaan om zo’n fijne lost ground te zien. Ga dus snel kijken voordat het te laat is en de sloophamer door Tilburg-Noord is geraasd. De lost ground van NOAD is het absoluut waard om te bezoeken!