Voetbalsupporters

Nieuw hoofdstuk in vriendschap tussen GTKP (Vitesse) en Ashburton Army (Arsenal)

Gisteravond werd er in Eindhoven een nieuw hoofdstuk geschreven van een van de meest opvallende nieuwe vriendschappen in het Nederlandse voetbal. Gasten van GTKP (Geitenkamp) namen met de ultras van Arsenal plaats in het uitvak van PSV. Wat volgde was een flinke pyroshow door de Arsenal ultras, iets wat we niet vaak zien bij de Engelsen.

Fanatieke support is überhaupt een zeldzaamheid in het hedendaagse Engelse voetbal. De ultracultuur, noordelijker in Schotland wel heel populair, is in Engeland nooit echt aangeslagen. Lang waren de Holmesdale Fanatics van Crystal Palace de enige ultra-achtige groep in het land. Tegenwoordig zijn er bij verschillende clubs, met wisselend succes, initiatieven om de sfeer te verbeteren. Bij Arsenal is het de Ashburton Army die probeert een verschil te maken op de tribune.

Ashburton Army & GTKP

De Ashburton Army wordt in 2019 opgericht om de sfeer te verbeteren in het Emirates Stadium. 4 jaar later is de groep gegroeid tot 100 leden die sfeeractie’s en corteo’s organiseren. De AA’19 verzamelt zich op de korte zijde en heeft ook een trommel geïntroduceerd in het Emirates Stadium. Binnen de Engelse scene behoort de groep al tot een van de meest succesvolle ultrabewegingen.

GTKP (vernoemd naar de wijk Geitenkamp in Arnhem) is een van de ultra-groepen van Vitesse. Na het tijdelijk wegvallen van Crew 81 (vanwege vele stadionverboden) 1,5 jaar geleden wordt GTKP bijna gelijk de belangrijkste groep op de tribune van het Gelredome. Nu eerstgenoemde groep weer terug is verzorgen beide groepen samen de sfeeracties voor Vitesse.

Pyro in Eindhoven

Tussen deze twee groepen is dus sinds enige tijd een vriendschap ontstaan. De eerste keer dat dit naar de buitenwereld wordt gecommuniceerd is als er Vitesse-supporters in april dit jaar op bezoek gaan bij de wedstrijd tussen Arsenal en Southampton. Eind september komt er dan weer een groep Engelsen richting Arnhem om de gasten van Vitesse op te zoeken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AA (@ashburtonarmy)

De loting in de Champions League waarbij Arsenal aan PSV gekoppeld wordt is weer een extra mogelijkheid voor beide groepen om samen te komen. Een groep van GTKP vertrekt naar Eindhoven en sluit gisteren met een handvol mensen aan bij de Ashburton Army. Eenmaal in het uitvak geven de ultras van Arsenal een aardige pyroshow met de nodige fakkels. Niet iets wat we gewend zijn van de Engelsen en wat ons betreft weer een mooie stap in de juiste richting voor de voetbalcultuur in het land waar voetbal ooit begon!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %