13_11_23vskaiserslautern51

Niet alleen in Nederland (morgen meer!) hebben we te maken met problemen wat de politie-inzet rond de aanpak van voetbalgeweld betreft. Na de nederlaag van 1.FC Union Berlin in de kraker van de 2.Bundesliga bij 1.FC Kaiserslautern kwam het tot een gewelddadige escalatie op het Hauptbahnhof van Kaiserslautern. Voor de wedstrijd ging het al verkeerd op het station van Mannheim. Wat er precies is gebeurd is op basis van berichtgeving lastig vast te stellen, maar ik kreeg een déjà vu naar de vele verhalen die we inmiddels hebben gelezen rondom de normalisatie van het voetbal.

Geweld is uiteraard op geen enkele manier goed te praten en ‘supporters’ die zich schuldig maken aan geweldpleging, vernielingen en al die dingen moeten hard aangepakt worden. Dat is in het geval van Union Berlin ook gedaan, maar voordat de kudo’s worden uitgedeeld kwam Union deze avond (24/11) met een statement à la Celtic: “Unverhältnismässig und brutal: 1.FC Union Berlin verurteilt Polizeiensätze rund um das Kaiserslauternspiel”. In het statement wordt duidelijk gemaakt dat de Duitse politie veel te ver is gegaan in het herstellen van de openbare orde, en daarbij veel supporters en omstanders onnodig in gevaar heeft gebracht.

“Das Mass ist voll und es ist ander Zeit, sehr deutlich zu werden: Wir hatten es am Hauptbahnhof von Kaiserslautern mit gewaltsuchenden Polizisten zu tun, die mit den eingesetzten Mitteln die Lage zur Eskalation gebracht haben.” Vrij vertaald komt het er dus op neer dat, waar kennen we het van, dienders het zaakje hebben laten escaleren en geen poging deden de openbare orde te herstellen. Integendeel zelfs.

De angst die daardoor ontstond heeft een deel van de aanhang van Union laten besluiten op een ander station van Berlijn dan gepland uit te stappen, om verdere problemen met de in Berlijn klaarstaande politie te voorkomen.

De politie ziet de situatie iets anders. Na de (vermeende?) misdragingen van fans van Union werd de situatie grimmig, omdat ook fans van ‘Lautern hun opwachting maakten. Woordvoerder van de Bundespolizei Meik Gauer spreekt van een situatie waarin steeds meer fans van Union zich tegen de politie keerden, die niks anders kon om de situatie te sussen dan met een hoop pepperspray en een lijn van politiehonden.

Te enthousiast, zo bleek uiteindelijk, want met pepperspray vrouwen, kinderen en andere omstanders aanpakken heeft niks meer met het handhaven van de orde te maken. We kennen de verhalen inmiddels, en het lijkt erop dat ook in Kaiserslautern het handelen van de politie buitenproportioneel is. Aanpakken van hooligans moet altijd door blijven gaan, maar het wordt blijkbaar gebruikelijk om ‘voor de zekerheid’ meteen iedere voetbalsupporter aan te pakken. Levensgevaarlijk, zo’n voetbalwedstrijd bezoeken.

Het hele statement van Union is hier te lezen. De reactie van Meik Gauer is te vinden in een artikel van BZ Berlin. Foto via unveu.de.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.