De beelden zijn de wereld overgegaan. Eencelligen die, uit naam van Go Ahead Eagles, de spelers van De Graafschap aanvallen. Een seizoen lang vernederd worden en vervolgens ook nog eens thuis met 0-4 verliezen van de gehate buurman. Voor een aantal mensen, met wellicht een drankje of snuifje teveel op, werd het allemaal even te veel. Heel de wereld wijst naar de supporters die het veld op stormen. Echter mag de organisatie van de thuisclub toch ook de nodige verwijten krijgen. Het is natuurlijk hartstikke slim om de uitsupporters in een soort plastic bunker te plaatsen. Die gasten zijn levensgevaarlijk uiteraard en stel dat die vrijgelaten worden. Het zijn schijnbaar voor sommige clubs altijd de uitsupporters die voor problemen zorgen. 

Naïef

Bedenk je dan even dat de thuissupporters al een jaar lang teleurgesteld worden. Die wedstrijd worden zij ook nog eens vernederd door de gehate buurman en vervolgens worden ze ook nog eens uitgedaagd door spelers en supporters van de uitclub. Er is altijd wel iemand die, zonder het goed te praten, een kutweek op zijn werk heeft gehad, of met ruzie van huis is weggegaan. Waar is dan die rij met stewards zoals we ze in Engeland zien? Of dat peloton ME zoals ze in Duitsland binnen een halve minuut tevoorschijn kunnen toveren?  Het is naïef om te denken dat dit voor thuisfans niet nodig is, zeker als je naar de zeer recente geschiedenis van deze confrontatie kijkt.

Waar uitsupporters met extreme politie inzet worden geconfronteerd, is het bij sommige thuisclubs erg naïef geregeld. Vijf oudere, niet fitte stewards die een groep supporters moet tegenhouden in simpelweg niet afdoende. Dat is uiteraard eeuwig zonde, want dat staat een gedeelte van de zo gewenste normalisatie in de weg. Waar de ‘veiligheidseisen’ in de uitvakken wat minder mogen, mag er best wat minder naïef worden gedacht over thuissupporters.

[Foto via Pro Shots / Erik Pasman]

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.