Voetbal in België

In de schaduw van de rest: het mooiste sportpark van Kampen

Mensen die zeggen dat in Nederland alleen nog maar veel te nieuwe, moderne sportparken zijn, hoef je alleen maar even naar Kampen te sturen om ze stil te krijgen. Aan de ene kant van Sportpark De Maten ligt het, ook leuke, sportpark van DOS Kampen. Maar de echte parel voor de liefhebber bevindt zich aan de andere kant. De thuishaven van VV Kampen. Sinds dit seizoen heeft de club geen vertegenwoordigend elftal, wat alleen maar de charme benadrukt. De prullenbakken vallen bijna uit elkaar, de kantine straalt gezelligheid uit en de ’tribune’ aan de overkant is van een schitterende schoonheid. Sportpark De Maten van VV Kampen, dát is pas voetbalcultuur!

In de schaduw van het voetbal op hoog niveau is het soms makkelijk om VV Kampen over het hoofd te zien. DOS Kampen heeft, mede door de Ultras Kampen, inmiddels een aardige reputatie opgebouwd. Rivaal Go Ahead Kampen is ook niet vies van wat vuurwerk en “3e club” KHC Kampen speelt, net als de andere twee, in de eerste klasse. Voetbal op (redelijk) hoog niveau, met veel supporters. Kampen is met recht een voetbalstad te noemen. Maar er is nog een vierde club in Kampen: VV Kampen. Al jarenlang actief in de vierde klasse zaterdag, het laagste niveau. Maar zelfs dat is intussen al verleden tijd. De club heeft niet langer een eerste elftal en wordt nog in leven gehouden door een tweede en derde elftal, actief in de marge van de reserveklassen. Zonder jeugdopleiding lijkt het dus een kwestie van tijd voordat de club voorgoed uit beeld verdwijnt.

Heel erg aanlokkelijk klinkt het tot dusver misschien nog niet, dus waarom hebben we ons dan toch richting de blauwe kant van Sportpark De Maten gehaast? Omdat het sportpark van VV Kampen van een grote schoonheid is! Een groter amateurvoetbalgevoel zal je niet snel ergens krijgen. Met de prullenbakken die van ellende bijna uit elkaar vallen. Met de vreemde overdekte tribune aan de overkant, met gigantisch grote reclameborden, die doen denken aan de vele mooie Belgische sportcomplexen. De flats aan de zijkant maken het geheel nog net wat fotogenieker. De klagers over veel te moderne sportparken in Nederland, hebben duidelijk het thuis van VV Kampen altijd overgeslagen.

Ook de wedstrijd zelf voegt nog wat toe aan het amateurgevoel. Er staat vandaag namelijk een kraker tussen VV Kampen 3 en Go Ahead Kampen 8 op het programma. Een stadsderby in de reserve zesde klasse, een lager voetbalniveau is hier op de zaterdagmiddag niet te vinden. Wél is het verrassend druk. Op de bankjes langs de lijn genieten tientallen mensen van een van de laatste zonnige dagen. Hoogtepunt op het veld is de grensrechter van GAK 8. Dit is (natuurlijk) een reservespeler, maar compleet tegen onze verwachting in blijkt hij een hele eerlijke vlagger te zijn. Zo eerlijk zelfs, dat zijn teamgenoten na een tegendoelpunt woedend zijn dat hij de vlag niet omhoog heeft gestoken. Eigenlijk een vrij bizar tafereel. Na 90 minuten is het VV Kampen 3 dat de punten thuis houdt; 4-2. En zo leeft VV Kampen nog steeds voort!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %