Modetrends belangrijker dan clubidentiteit?
Het is een heuse trend in de voetbalwereld. Het ene na het andere tenue met afwijkende kleuren in het logo verschijnt in fanshops over de hele wereld. De een vindt het mooi, de ander verafschuwt het. Is het een onschuldige modetrend of verkopen voetbalclubs hiermee een deel van hun clubidentiteit?
Clubidentiteit
Als je aan een voetbalsupporter vraagt waar de identiteit van een club uit bestaat, zal diegene ongetwijfeld de clubkleuren benoemen. De clubkleuren zijn de kleuren die je je hele leven lang verdedigt, de kleuren waar je alles voor geeft en de kleuren die jou omschrijven. Daarnaast zijn clubkleuren vaak ook verbonden aan de stad of regio van de club. Echter zijn er steeds meer clubs en kledingsponsoren die afwijkende kleuren verwerken in met name het uittenue. Anders gezegd, clubs verkopen hun clubidentiteit voor een tenue met kleuren die niks met de club, stad of regio te maken hebben. Of is dat toch niet zo?
Dit bericht bekijken op Instagram
Fortuna in oranje
Tijdens het seizoen 2020-2021 speelden zeven clubs hun Eredivisiewedstrijden in een uittenue met andere clubkleuren. Een van die clubs is Fortuna Sittard. Zij traden tijdens uitwedstrijden aan in een tenue met oranje logo. Direct na de onthulling van het shirt, dat verliep via de app TikTok, stroomden de reacties binnen op social media. Een deel van de supporters was tevreden met het uittenue en vindt de kleurencombinatie erg mooi. Anderen vonden dat een deel van de clubidentiteit van Fortuna Sittard hiermee verkocht was en dat zulke tenues niks met de club of stad te maken hebben.
Supportersgroepen TGV en UGS besloten hierop een mail te sturen naar de clubleiding. Het Fortuna Supporterscollectief (Fortuna SC) heeft onderzoek gedaan of de club deze keuze voor het uittenue wel eens mocht maken zonder enig overleg. Dit heeft alles te maken met het gouden aandeel van de club, waarbij de club geen belangrijke wijzigingen mag doorvoeren zonder raad te plegen bij Fortuna SC.
“Fortuna SC heeft de uittenues, net zoals de fans, afgelopen zondag voor het eerst gezien. Vanuit onze formele rol vonden wij het noodzakelijk om het alternatieve logo te toetsen. Het antwoord dat wij van de club hebben verkregen is dat het tijdelijk gebruik van het logo in een afwijkende kleur geen structurele wijziging in een van de vijf kernpunten van het gouden aandeel betreft.”
Martijn Weijman – Bestuur Fortuna SC
Isitan Gün, clubeigenaar van Fortuna Sittard, was van mening dat de keuze voor een andere kleur van het logo niets te maken heeft met de clubidentiteit. “Ik wil strikt bij mijn standpunt blijven dat dit niks te maken heeft met de clubidentiteit,” aldus Gün tijdens een uitzending van Fortuna SC TV. “Om eerlijk te zijn vind ik dat deze vraag verkeerd gesteld wordt. In plaats van te vragen waarom het oranje logo op het uitshirt staat, moet er eigenlijk gevraagd worden: waarom niet?”
Wereldwijde trend
De kledingtrend ontwikkelt zich niet alleen in Nederland. Steeds meer voetbalclubs in het buitenland spelen hun (uit)wedstrijden in tenues met andere clubkleuren. Een van de vele clubs was tijdens het seizoen 2020-2021 Lech Poznań. Zij presenteerden een zwart-oranje uittenue met het logo in diezelfde kleuren. Op zijn zachtst gezegd waren de Lech Poznań-supporters niet tevreden met deze kleurcombinatie. Daarnaast uitten zij ook hun kritiek op de shirtsponsor, omdat dat logo wel de ‘normale kleuren’ had behouden op het shirt.
Hoe je het ook wendt of keert, de komende jaren kunnen we waarschijnlijk steeds meer tenues verwachten met afwijkende kleurcombinaties. Het is afwachten totdat er een club is die een shirt presenteert met de kleuren van de aartsrivaal.