Actueel

Minister wil per korps top 10 van hooligans

Opvallend nieuws uit Den Haag, afkomstig van Telegraaf.nl.

DEN HAAG – Het moet voor nette voetbalsupporters weer gemakkelijk worden om naar een wedstrijd te gaan, zonder dat ze hinder ondervinden van allerlei maatregelen tegen ordeverstoringen. Ze moeten ook weer vaker een kaartje in de vrije verkoop kunnen scoren. Daarom komen de ergste voetbalhooligans in een ’top 10′.

Alle organisaties die betrokken zijn bij de wedstrijden in het betaald voetbal, werken daaraan mee, aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag. Met ingang van het nieuwe voetbalseizoen moet elk politiekorps een top 10 van hooligans hebben, in totaal 25 van die ‘hitlijstjes’ dus. „In die top 10 zijn niet alleen de hooligans opgenomen die overtredingen hebben begaan, maar ook de leiders van wie duidelijk is dat zij ordeverstoringen aansturen zonder zelf zichtbaar overtredingen te begaan.”
„De nieuwe aanpak moet leiden tot persoonsgebonden maatregelen zoals gebiedsverboden, stadionverboden en bijvoorbeeld meldplicht op basis van de Wet Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast”, stelt het ministerie.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft de Tweede Kamer maandag ingelicht over de plannen. „De hooligans moeten geen enkele kans meer krijgen”, vindt hij. Er zijn clubs en steden waar meer mensen dan tien genoeg op hun geweten hebben. „Met tien kom je een eind, maar anders stellen we een top 20 samen”, aldus de bewindsman. Maar ook wie de ‘hitlijst’ niet haalt, hoeft er niet op te rekenen dat hij de dans ontspringt. Ook hij moet streng worden aangepakt. Het aantal incidenten tijdens voetbalwedstrijden is volgens zijn departement de afgelopen jaren al wel afgenomen. „Wel is te zien dat rivaliserende hooligans de confrontatie, onderling of met de politie, meer op andere plaatsen en tijden lijken te zoeken”, zegt een woordvoerder.

Intussen zien de ‘nette’ supporters, die voor de sport gaan, zich nog steeds geconfronteerd met de algemene maatregelen tegen een kleine groep van kwaadwillenden, zoals de combiregeling voor uitwedstrijden van je favoriete club, zodat je dan verplicht met georganiseerd en gecontroleerd vervoer moet reizen. „Het plezier in het stadion moet terug”, vindt Opstelten.
Langzaam maar zeker zal worden gekeken of en waar de combikaart kan worden afgeschaft, benadrukte de bewindsman.

Wij zijn uiteraard groot voorstander van reizen met eigen vervoer en al helemaal van het ouderwets een kaartje aan de kassa kopen, dus we zijn benieuwd hoe ze dit gaan uitvoeren. Als kanttekening moeten we natuurlijk wel zeggen dat het wel te hopen is dat de mensen die op deze lijsten terechtkomen wel kans krijgen op een eerlijk ‘proces’. In de voetballerij is het namelijk vrij standaard dat normale wetten niet meer gelden. Een voetbalsupporter die ergens van wordt beschuldigd is vaak al bij voorbaat kansloos omdat vage beschuldigingen zonder degelijke bewijslast voldoende zijn om stadionverboden op te leggen.

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %