De winterstop komt eerder dan gepland, het negende komt zowaar op voorsprong, speculaaspoppen in de kleedkamer en ondergetekende gaat langs bij de drijvende kracht van het team, de wasvrouw. Wat moet het negende zonder de wasvrouw?

Met het negende in de Kelderklasse #4/9: de wasvrouwHet negende

Dit seizoen volgen wij met In de Hekken het negende elftal dat uitkomt in de laagste klasse van het amateurvoetbal. Een team waarbij vooral de derde helft een belangrijk onderdeel van de zaterdag is. De achteraf veldjes worden op onmogelijke tijden bevolkt door mannen van wie hun hoop op een voetbalcarrière al jaren geleden is vervlogen. Van de kleedkamerhumor tot schoten waar zelfs de ballenvangers van schrikken. Van wereldacties tot de beste smoesjes om af te zeggen.

De wasvrouw

Een drijvende kracht achter het negende is Henny, de wasvrouw. Elke zaterdag is het de beurt aan iemand uit het team om de tas op te halen. Na elke wedstrijd worden de tenues weer netjes gewassen. Deze keer is het mijn beurt. Een uur voor de aftrap sta ik de portiek van een flat te wachten totdat de deur wordt open gedaan. “Wil je zelf de shirts uit de kamer pakken, ik heb wat last van mijn arm.” Uiteraard help ik Henny die al meer dan twintig jaar de tassen wast. Dit keer neem ik de groene shirts mee. De tegenstander van vandaag speelt namelijk ook in het blauw. “Succes vandaag!” krijg ik te horen.

Al zeker twintig jaar wast Henny de tenues! In al die jaren is ze in totaal één keer langsgekomen om te kijken. Dat was de kampioenswedstrijd enkele jaren terug. Dat was de enige keer dat het negende een prijs wist te pakken. Wellicht is het maar goed ook dat ze niet vaker komt kijken!

Zowaar op voorsprong

Het zonnetje schijnt vandaag op deze late dag in november. De bal rolt en het negende komt zowaar op voorsprong. Via Bram wordt ik in stelling gebracht om de bal hard in de hoek te plaatsen. In de eerste helft gebeurt veel. Wij krijgen een rode kaart, de tegenstander wordt twee doelpunten ontnomen en wij krijgen een penalty. Ik ben ten val gebracht in het strafschopgebied en nu pakt Bram het cadeautje uit vanaf elf meter. Het negende komt hiermee zelfs voor de tweede keer op voorsprong. De 2 – 2 staat dan op het scorebord tijdens de theepauze. Geen grote achterstand zoals vorige week, dat is al heel wat.

Speculaaspop

Een tweede helft duurt net iets te lang voor een team dat met elf man al moeite heeft om te winnen. De ontbrekende schakel in het veld zorgt ervoor dat Leonidas nog twee keer weet te scoren. Een grote speculaaspop, die deze ochtend in de voetbalschoen van één van de spelers zat, gaat na afloop rond in de kleedkamer. Uiteraard wordt deze lekkernij bijgestaan door een krat met bier. Wonder boven wonder heeft het negende nog drie teams onder zich. Vorige week speelde het negende geen wedstrijd omdat de tegenstander niet genoeg man op de been kon brengen. Ook dat is de Kelderklasse.

“Henny vraagt al niet eens meer wat wij hebben gedaan,” hoorde ik de vorige keer in de kleedkamer. Logisch na alle nederlagen. Ik zet de tas met vuile was netjes in de kamer. De drijvende kracht achter het negende mag de tenues voor de laatste keer dit jaar wassen. De volgende wedstrijd van het negende gaat namelijk ook niet door omdat wij dit keer echt geen elf man kunnen vinden. Zo spelen de blauw-witten geen enkele wedstrijd meer in december. Op naar de oliebollen en de kerstdiners. Wellicht brengt het de spelers tot nieuwe inzichten om na de winterstop met nieuwe elán en frisse tegenzin op de velden te verschijnen.

De Publiekswissel
De Publiekswissel geniet van de voetbalsfeer op de Balkan, leeft mee op de tribune bij FC Dordrecht en schreeuwt Feyenoord naar voren in de Kuip. Derbybezoeken is zijn grootste hobby. Door de jaren heen heeft hij vele grote, maar ook minder bekende derbywedstrijden in Europa bezocht. Geniet van alle randzaken om het voetbal heen en drinkt graag een biertje. Zijn avonturen zijn te lezen op zijn eigen weblog.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.