Met het negende in de Kelderklasse: Het verkeerde fluitsignaal. Dit keer was niet alleen de scheidsrechter van onze wedstrijd de schuldige van de nederlaag, maar de leidsman van het andere veld. Een hockeyveld nota bene. Het verkeerde fluitsignaal zorgt voor verwarring bij het negende, welke een inleiding is van het enige tegendoelpunt. Een nederlaag ligt natuurlijk nooit aan het eigen spel.

Met het negende in de Kelderklasse #6: Het verkeerde fluitsignaalHet negende

Dit seizoen volgen wij met In de Hekken het negende elftal dat uitkomt in de laagste klasse van het amateurvoetbal. Een team waarbij vooral de derde helft een belangrijk onderdeel van de zaterdag is. De achteraf veldjes worden op onmogelijke tijden bevolkt door mannen van wie hun hoop op een voetbalcarrière al jaren geleden is vervlogen. Van de kleedkamerhumor tot schoten waar zelfs de ballenvangers van schrikken. Van wereldacties tot de beste smoesjes om af te zeggen.

Een jarige

Met negenentwintig mensen in de appgroep is er altijd wel iemand jarig. Dit keer komt Mark met een krat bier aanzetten. Echter is het nog maar half elf in de ochtend en wij zijn nog niet eens omgekleed. Het geluid van de krat bier, die op de tafel in het midden van de kleedkamer wordt gezet, brengt de spelers meteen in beweging. “Het is voor na de wedstrijd…. omdat ik jarig ben geweest.” De kopjes gaan meteen weer naar beneden. Eerst nog even een potje voetballen!

Vroege aftrap, vroeg aan het bier

Het is vroeg vandaag als de bal om elf uur al rolt op het kunstgrasveld. De stand is nog 0 – 0 als de jarige job een bal via de eigen lat over schiet, of beter gezegd, ramt. Daar komt het negende goed weg. “Of je nu heel ver, of heel dichtbij het doel uitverdedigd, het resultaat is hetzelfde,” zegt hij laconiek. Tijdens de rust kijken de mannen niet alleen tegen een brilstand aan, maar vooral dorstig naar het midden van de kleedkamer. “Het is nog geen twaalf uur geweest.” De krat blijft onaangeroerd. Een duel in de kelderklasse is meestal goed voor veel doelpunten, maar vandaag is dat een uitzondering.

Het verkeerde fluitsignaal

Deze uitwedstrijd heeft het negende weer te maken met een scheidsrechter van de club. In een vorige uitwedstrijd ging dit bijna mis (klik hier). Het enige doelpunt van de wedstrijd komt dan wat ongelukkig tot stand. Vrijwel iedereen stopt met spelen bij het horen van het fluitsignaal. “Doorgaan,” klinkt het vanaf de kant en een luttele tellen later staat de spits alleen voor onze keeper.  Hoewel hij een extra poging nodig heeft, scoort hij toch het doelpunt. Vertwijfelt kijkt iedereen naar de scheidsrechter. Niet hij, maar zijn collega op het andere veld heeft gefloten. Het hockeyveld nota bene! De frustratie bij het negende is groot als het harde werken op deze manier teniet wordt gedaan. Ook vandaag hebben een aantal teamgenoten moeite om de mond dicht te houden tegen de scheids. Een tien minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd fluit de beste man af.

De kelderklasse is nooit saai

De 1 – 0 stand betekent de derde verliespartij van dit seizoen. Het leidt tot enige frustratie onderling in de kleedkamer. “Je hebt genoeg om te gebruiken voor je artikel….” krijg ik te horen nadat de rust is wedergekeerd. De biertjes die al meer dan een wedstrijd op ons stonden te wachten kunnen worden open gemaakt. Bram stapt uit de appgroep van het negende. Hij vond het wisselbeleid wat ongelukkig en kan dat moeilijk verkroppen. “Ach, dat gebeurt elk jaar wel een keer, die komt wel weer terug.” Het was weer een ouderwetse wedstrijd van het negende. Het verkeerde fluitsignaal zorgde voor een nederlaag. Saai is het allerminst in de Kelderklasse.

De Publiekswissel
De Publiekswissel geniet van de voetbalsfeer op de Balkan, leeft mee op de tribune bij FC Dordrecht en schreeuwt Feyenoord naar voren in de Kuip. Derbybezoeken is zijn grootste hobby. Door de jaren heen heeft hij vele grote, maar ook minder bekende derbywedstrijden in Europa bezocht. Geniet van alle randzaken om het voetbal heen en drinkt graag een biertje. Zijn avonturen zijn te lezen op zijn eigen weblog.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.