Amateurvoetbal

Met het negende in de Kelderklasse #5: De voetbalbingokaart

Met het negende in de Kelderklasse. De voetbalbingokaart kan ook vanmiddag uit de kast worden gehaald. Nu wij weer, ga eens voetballen en hij niet, scheids. Afkomst, rang of nationaliteit maakt geen verschil. Het zijn de voetbalclichés en de bal die alles en iedereen verbindt. Ook het negende is een team van spelers met verschillende achtergronden en nationaliteiten die elke zaterdag dezelfde kreten over het veld roepen.

Met het negende in de Kelderklasse #5: De voetbalbingokaartHet negende

Dit seizoen volgen wij met In de Hekken het negende elftal dat uitkomt in de laagste klasse van het amateurvoetbal. Een team waarbij vooral de derde helft een belangrijk onderdeel van de zaterdag is. De achteraf veldjes worden op onmogelijke tijden bevolkt door mannen van wie hun hoop op een voetbalcarrière al jaren geleden is vervlogen. Van de kleedkamerhumor tot schoten waar zelfs de ballenvangers van schrikken. Van wereldacties tot de beste smoesjes om af te zeggen.

Mediumschap

We spelen onze zesde wedstrijd, beker en competitie bij elkaar opgeteld, en ik geef Alejo een hand. Onze geboren Spanjaard is voor het eerst dit seizoen aanwezig. Dat is vrij normaal, want er zijn meer spelers met maar één kruisje, of zelfs helemaal geen kruisje, achter hun naam. “Ik probeer langzaam weer een beetje fit te worden,” geeft de verdediger aan die een aantal jaar terug nog optrad als Medium. Wellicht brengt de spiritualiteit nieuw elan en punten. Dat maakt een vriendenteam in de Kelderklasse altijd zeer interessant. De één werkt bij een voetbalclub in de Eredivisie en een ander zit werkloos thuis. Een volgende werkt in de muziekbranche en weer een ander geeft een demonstratie mediumschap. Turkse, Spaanse en Nederlandse nationaliteiten vullen de ruimte. Het zit allemaal bij elkaar in dezelfde kleedkamer. De liefde voor de bal is hetgeen wat een ieder bindt.

Twee jaar geleden

“De laatste keer dat ik op het veld stond, dat was twee en een half jaar geleden…..” geeft Alejo aan. Het maakt niemand iets uit. Dat hij niet in de basis begint, wat er in de Kelderklasse op neerkomt dat hij moet vlaggen, is dan ook geen verassing.

De aanvoerder van de tegenstander heeft een band om zijn mouw met de kleuren van de Duitse vlag. Anführer, staat er met witte letters op zijn mouw. De Duitser wint de tos en tegenstander Excelsior mag de aftrap nemen. Naast het winnen van de tos schiet Excelsior meteen goed uit de startblokken. Het lijkt erop dat de overwinning van vorige week geen vervolg gaat krijgen (klik hier).

Een snelle achterstand

De bal gaat via de nemer van de aftrap terug naar de verdediger. Via een aantal schijven komt de bal voor de voeten van een aanvaller. Onberispelijk schiet hij binnen. Nog binnen de minuut en zonder dat iemand van het negende de bal heeft aangeraakt ligt het lederen ding in de touwen. Ik kijk naar Paul, mijn medespits van vanmiddag, en wij kunnen onze lach niet onderdrukken. Het wordt dus zo’n middag!

De voetbalbingokaart

De ruggen moeten gerecht worden. “Nu wij weer….” is de zo heerlijke uitspraak die op een dergelijk moment over de velden geroepen wordt. Met de voetbalbingokaart kunnen de zinnen: “Ga nu eens voetballen,” “hij niet, scheids” en “nu wij weer” ook vandaag weer worden afgestreept. Hoewel wij nog op gelijke hoogte komen is het bij rust 1 – 2 voor onze gasten. In de tweede helft komt het negende nog op 3 – 3. Toch loopt het niet vandaag. Dat gevoel wordt bevestigt als onze verdediger de bal slecht raakt en zo onbedoeld een assist weggeeft op de trage dikke spits van de tegenstander. Alejo speelt de tweede helft en raakt sinds twee jaar weer eens een bal. Dat deed hij niet onverdienstelijk. In de Kelderklasse kan dat.

Voetbalzekerheid

Een krat bier wordt in de kleedkamer neergezet. Dat is dan ook de enige voetbalzekerheid bij het negende. Het verloop in de voorafgaande negentig minuten lijkt met alle nederlagen ook steeds meer een zekerheid te worden. Eén voordeel; wij kunnen op dit moment nog steeds naar boven kijken. Het is overigens wel een lange lijst van teams die boven ons staan.

De Publiekswissel
De Publiekswissel geniet van de voetbalsfeer op de Balkan, leeft mee op de tribune bij FC Dordrecht en schreeuwt Feyenoord naar voren in de Kuip. Derbybezoeken is zijn grootste hobby. Door de jaren heen heeft hij vele grote, maar ook minder bekende derbywedstrijden in Europa bezocht. Geniet van alle randzaken om het voetbal heen en drinkt graag een biertje. Zijn avonturen zijn te lezen op zijn eigen weblog.

Reageren is niet mogelijk.

0 %