Stormachtige taferelen op het veld in Vlaardingen, Royston Drenthe in het blauw met witte shirt en de vreemde krachten van de wind. Spaanse invloeden waaien deze middag in de Kelderklasse. Van Real Madrid naar het negende. Weet het negende de stijgende lijn naar boven door te pakken?

Met het negende in de Kelderklasse #4/9: de wasvrouwHet negende

Dit seizoen volgen wij met In de Hekken het negende elftal dat uitkomt in de laagste klasse van het amateurvoetbal. Een team waarbij vooral de derde helft een belangrijk onderdeel van de zaterdag is. De achteraf veldjes worden op onmogelijke tijden bevolkt door mannen van wie hun hoop op een voetbalcarrière al jaren geleden is vervlogen. Van de kleedkamerhumor tot schoten waar zelfs de ballenvangers van schrikken. Van wereldacties tot de beste smoesjes om af te zeggen.

Dennis Storm

Na Storm Ciara was het de beurt aan Dennis Storm. Toen kwam er een achternichtje van Ciara en deze zaterdag hebben wij last van de schoonmoeder van één van de vele stormen die ons land aandoet. Het strijdplan deze middag is helder. De eerste helft met de wind in de rug, alle ballen richting doel schieten, de voorsprong uitbouwen en dan de tweede helft uitspelen.

Alles hangt af van de tos deze middag. “Wisselen!” roept de scheidsrechter. De eerste slag wordt gewonnen als het negende op de juiste speelhelft staat.

Vreemde krachten van de wind

Op het veld in Vlaardingen rolt de bal vanwege de storm al voordat deze is aangeraakt. De wind brengt vreemde krachten naar boven. Een speler van de tegenpartij is zo bevangen dat hij zijn evenwicht niet kan houden in het zestienmetergebied. De leidsman van dienst gaat kijken bij de speler met de valziekte. Na enkele minuten besluit hij om de bal op de stip te leggen. De stand is ondertussen 3 – 0 in ons voordeel, maar deze beslissing begrijpt helemaal niemand. Een aantal seizoenen geleden was deze scheidsrechter overigens wel onder indruk van ons team. Dan ging het met name om één speler.

Royston Drenthe

Dat het negende dit seizoen veel gebruikt maakt van gastspelers uit de jeugd, helden van andere teams en hier en daar wat creatieve boekhoudingen is duidelijk. Enkele jaren geleden speelde niemand minder dan Royston Drenthe mee met het negende. Dat ging toen ten koste van een basisplaats voor Sjors. De trouwe middenvelder stond die middag op het eigen sportcomplex terwijl het negende een uitwedstrijd speelde. Sjors kwam te laat. Royston, die een tussenjaar had bij onze club, was te vroeg. De oud-speler van Real Madrid en Feyenoord wist dat hij met ons meespeelde, maar hij had geen idee met wie. Hij gaf alle spelers daarom eerst een hand. Niet veel later begreep hij dat hij alle spelers van de tegenpartij had begroet. Hij was de eerste. Van Real Madrid naar het negende. Het kan verkeren.

Spaanse invloeden

Na de discutabele strafschop volgt meteen een treffer van het negende. Johan krult een vrije-trap met wind in de rug tegen de netten. Zo is het 1 – 4 bij rust en dat is een fijne stand om de tweede helft mee te beginnen. Wij imiteren de valziekte van onze tegenstander meerdere malen. “Jullie lijken wel Getafe,” hoor ik mijn tegenstander zeggen. Ik vat het maar op als een compliment. Getafe speelde ook voor het resultaat. Resultaten zijn nodig om de negatieve spiraal bij het negende om te buigen.

Meespelen met het negende heeft Royston geen windeieren gelegd. Met de ervaring van het meespelen in de kelderklasse werd hij belangrijk bij Sparta. Promotie met de Kasteelclub naar de Eredivisie was het gevolg. Sjors staat vanmiddag wel bij de juiste club. Met basisplaats! Mocht er nog een andere prof zijn die aan lager wal is geraakt, dan nodig ik hem van harte uit om bij ons mee te spelen. Het geeft je carrière meteen weer nieuwe glans. In de tweede helft is het vooral tijdrekken, de bal wegschieten en de wedstrijd uitspelen. Het lukt het negende om met een 2 – 6 van het veld te stappen. Het is de tweede overwinning op rij. De onderste plekken laten wij even voor wat het is. De winst is een feit. Zonder hulp van een profvoetballer die scoorde in Estadio Santiago Bernabéu, maar wel met Spaanse invloeden uit een voorstad van Madrid. Van Real Madrid naar het negende!

 

De Publiekswissel
De Publiekswissel geniet van de voetbalsfeer op de Balkan, leeft mee op de tribune bij FC Dordrecht en schreeuwt Feyenoord naar voren in de Kuip. Derbybezoeken is zijn grootste hobby. Door de jaren heen heeft hij vele grote, maar ook minder bekende derbywedstrijden in Europa bezocht. Geniet van alle randzaken om het voetbal heen en drinkt graag een biertje. Zijn avonturen zijn te lezen op zijn eigen weblog.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.