Handdoek in de ring? Het einde van het negende? Het zwaard van Damocles hangt boven het team. De aanvoerder was er klaar mee. Alleen een wonder lijkt het tij wellicht te gaan keren. Schoenen moeten van de wilgen worden gehaald. Al met al was het weer een zaterdagmiddag vol Kelderklasse clichés. Gaat het negende het einde van het seizoen halen?

Met het negende in de Kelderklasse #6: Het verkeerde fluitsignaalHet negende

Dit seizoen volgen wij met In de Hekken het negende elftal dat uitkomt in de laagste klasse van het amateurvoetbal. Een team waarbij vooral de derde helft een belangrijk onderdeel van de zaterdag is. De achteraf veldjes worden op onmogelijke tijden bevolkt door mannen van wie hun hoop op een voetbalcarrière al jaren geleden is vervlogen. Van de kleedkamerhumor tot schoten waar zelfs de ballenvangers van schrikken. Van wereldacties tot de beste smoesjes om af te zeggen.

Handdoek in de ring

Even leek de handdoek in de ring te worden gegooid. De aanvoerder was er klaar mee. Wederom stond de teller van aanwezigen voor de zaterdag nog niet op de benodigde elf personen. “Zo heeft het geen zin. Ik ga niet weer met allemaal spelers in het veld staan die ik niet ken,” was zijn reactie.

Ondertussen had Ashwien zijn contributie nog niet betaald. Daarnaast stond hij nog op de zwarte lijst bij zijn vorige club. Ook daar was de contributie nog niet overgemaakt. Weer een speler minder dus. Zelf ben ik bezig met de voorbereidingen voor de marathon. Rechtdoor lopen gaat mij nog wel goed af. Om die reden zal ik straks mijn energie sparen en wat wedstrijden laten schieten. Dit om de kans op blessures te verminderen. Hoe gaat het negende dit seizoen netjes afronden?

De knotwilgen

“Ik ben maar gestopt met lezen van de app,” mompelt Martin op de zaterdagochtend. De app stroomde vol met voors en tegens om wel of niet te stoppen met het negende. Het leverde het gewenste resultaat op. Een aantal spelers kwam met een verontschuldiging en een ander staat deze zaterdag met zijn tas onder de arm op het sportpark. Ook Jeroen heeft zijn schoenen, die al een tijdje aan knotwilgen hingen, gevonden. Bij het maken van de opstelling komen we in de problemen. Na de elf namen voor de basis blijven er nog een aantal namen over. Een luxeprobleem doemt zich op.

Een wonder

Anant wint de tos. Voor het eerst dit seizoen. Het negende komt als eerste op voorsprong. Ook dit is nieuw dit seizoen. Meestal zijn het ere- of aansluitingstreffers. Paul weet voor rust zelfs een hattrick te scoren. Wederom een unieke gebeurtenis. Met een 5 – 0 voorsprong gaan wij de rust in. Een wonder is aanstaande. “Er is zelfs een team dat nog slechter is dan wij,” klinkt het vol verbazing in de kleedkamer.

In de tweede helft komt de keeper ver uit zijn doel en raakt de bal onvoldoende. Vanaf een meter of dertig krul ik de bal over iedereen heen in het doel. “Je bent aan het trainen voor de marathon, maar nog te lui om eerst wat meters te maken,” klinkt het van mijn medespelers. Normaal gesproken had mijn schot over de hekken gegaan. Alles lukt deze middag. De toon is gezet, de humor is terug en een overwinning staat in de boeken. Een 8 – 2 winst gaat mee de tas in naar de derde helft. Laat in de avond zie ik nog een selfie in de app voorbijkomen van een aantal teamgenoten die de derde en vierde helft zijn ingegaan.

Het zwaard van Damocles

De handdoek is nog niet in de ring gegooid. Het zwaard van Damocles hangt nog wel boven het team. Valt het straks naar beneden of weet het negende het seizoen netjes af te sluiten? Volgende week gaan veel spelers op wintersport. Opnieuw zal het lastig worden om een volwaardig team op het veld te presenteren. De discussie zal wellicht opnieuw in gang worden gezet. Voor nu is dat even niet aan de orde. De overwinning smaakt namelijk erg lekker!

De Publiekswissel
De Publiekswissel geniet van de voetbalsfeer op de Balkan, leeft mee op de tribune bij FC Dordrecht en schreeuwt Feyenoord naar voren in de Kuip. Derbybezoeken is zijn grootste hobby. Door de jaren heen heeft hij vele grote, maar ook minder bekende derbywedstrijden in Europa bezocht. Geniet van alle randzaken om het voetbal heen en drinkt graag een biertje. Zijn avonturen zijn te lezen op zijn eigen weblog.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.