Ruim 1500 supporters van tientallen clubs uit Frankrijk zijn afgelopen zaterdag in Montpellier de straat op gegaan om te protesteren tegen de toenemende repressie van voetbalsupporters door met name de politie. Directe aanleiding voor de demonstratie is een incident rond Montpellier-Saint Etienne op 21 september, waarbij Montpellier-supporter Casti door een soort rubberen kogel (‘flash ball’) van de politie werd geraakt terwijl hij een biertje stond te drinken voor een café. De kogel was bedoeld als paardenmiddel voor een relletje vlakbij, maar maakte de onschuldige Montpellier-supporter aan één oog blind voor de rest van zijn leven. De slogan van zaterdag is dan ook ‘Justice pour Casti’ en meer algemeen ‘Liberté pour les Ultras’. De ‘flash ball’ is omstreden in Frankrijk, omdat deze ook buiten het voetbal al heeft geleid tot gewonden en zelfs doden.

In Montpellier komen zaterdag bijna alle relevante Franse supportersgroepen samen, plus supportersgroepen uit Zwitserland (Sion) en Italië (Brescia). Hoofdpunt van de demonstratie is – naast de repressie – en onaantastbaarheid van de politie, die zelfs bij grote fouten als bij Casti niet ter verantwoording wordt geroepen, laat staan gestraft. Ook de stadionverboden die steeds gemakkelijker worden opgelegd vormen het doelwit van de demonstratie. Kleine en grote groepen uit het hele land zijn naar het zuidelijke Montpellier gereisd, soms met tien man, soms met 200 man. De demonstratie voert de supportersgroepen dwars door het centrum van Montpellier, met allerlei verkeersopstoppingen tot gevolg, en eindigt uiteindelijk op het Place de l’Europe waar ten overstaan van diverse media een lijst met eisen wordt overhandigd aan de autoriteiten.

De groepen die zich lieten zien voor een zaak die alle supporters in Europa aangaat:

Butte Paillade en Armata Ultras (Montpellier)
Red Tigers (Lens)
Brigade 26 (Valence)
Indians Toulouse
Red Kaos (Grenoble)
Malherbe Normandy Kop (Caen)
Magic Fans en Green Angels (Saint-Etienne)
Ultramarines (Bordeaux)
Brigade Loire (Nantes)
Armada Rumpetata Nissarda (Nice)
Urban Devils en Kop Banlieue (Créteil)
Liberté Pour les Abonnés (Paris)
Saturday FC (Nancy)
Virage Sud Lyon
Joyriders Sochaux
Lingon’s Boys Dijon
Rouen Fans
Brigada 74 (Evian)
Ultras Auxerre
Merlus Ultras (Lorient)
Ultras Clermont (Clermont-Ferrand)
Commando Ultra ’84 (Marseille)
Ultras Sion
Brescia 1911 Curva Nord


Armata Ultras, de groep van Montpellier waar Casti deel van uitmaakt. ‘Ultras verenigd, voor onze rechten’

Meer foto’s van de demonstratie en alle groepen zijn HIER te zien.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.