Actueel

How low can you go?

12

Draait de FA naar Nederlands model de lagere divisies de nek om?

Zouden de wijze heren in Engeland stiekem iets in hun thee hebben gehad? Of zou het doorkoppen van al die zinloze lange ballen de hersenen hebben aangetast? Dat de KNVB het voetbal niet meer serieus neemt en de eerste divisie heeft verkracht is tot daar aan toe, maar dat de FA nu ook een zelfde zinloze moord op de eigen competitie ambieert stemt uiterst droevig.

Eerst was daar al de knieval voor de kunstgrasmaffia, op de lagere niveaus mag nu ook worden gevoetbald op rubberen korrels. Nu is daar het idiote plan om de lagere niveaus open te stellen voor de beloftenteams van Premier League clubs. Het grote geld zit vuistdiep in de FA en de FA vindt het heerlijk dat de anus nog extra wordt gevuld met een vuist vol met ponden. De Lower Leagues moeten deels wijken om de toestroom van het grote geld mogelijk te blijven maken.

Wie ooit een wedstrijd op een lager niveau in Engeland heeft bezocht weet hoe prachtig dit is. Ga naar pakweg York City en je waant je terug in de jaren 1950. Een krakkemikkig stadion, houten stoeltjes, een ondefinieerbaar stuk land dat ooit een voetbalveld was, wit weggetrokken supporters, de geur van pis, goedkope aftershave en de walm van bier die de vele supporters die op het laatste moment de pub verruilen voor een plaatsje achter de goal met zich meebrengen. Dat is zoals voetbal ooit was bedoeld. Ver weg van het grote geld, de belachelijke toegangsprijzen, de betutteling en de tsunami aan voetbaltoeristen. In de Lower Leagues krijg je nog een echte pie. Die, als je erg veel geluk hebt, zowel warm als gaar is. Geen hippe broodjes of drankjes die de stoelgang optimaliseren. Ga naar de lagere niveaus en je vindt het ultieme voetbalgeluk.

De FA zuigt en slikt echter alles voor zoveel mogelijk geld en zit daarom nu alweer gewillig op de knieën om de donaties van de grote Premier League clubs te consumeren. Beloftenteams moeten worden toegelaten tot League Two, of er moet een nieuw niveau onder deze competitie komen waarin League Two, de Conference en de beloftenteams worden gemixt in twee regiocompetities.

Uiteraard dient dit om het talent te ontwikkelen, naar Duits en Nederlands voorbeeld. Want hier is het natuurlijk een groot succes. Stadions zitten tot de nok toe vol, straten zijn uitgestorven omdat iedereen op FOX naar de wedstrijden kijkt en het ene na het andere talent bonkt op de deur van Van Gaal. Nee, een wedstrijd als pakweg Jong FC Twente-VVV Venlo interesseert geen hond, al is het maar omdat er voor één van de twee clubs niets te winnen valt. Wat zou Roda JC graag naar De Langeleegte zijn gegaan in de wetenschap dat deze club is geslachtofferd voor een bezoekje aan de lege stadions van Ajax, PSV en FC Twente. Het is al jammer dat men bij KNVB niet wil inzien dat de beloftenteams de competitie kapot maken, het is echter volstrekt schrijnend dat een groots voetbalbolwerk als de FA meegaat in de ratrace van het grote geld en in wil stemmen met het toestaan van beloftenteams.

In plaats van Luton Town-Wimbledon of Portsmouth- Exeter City zitten we ook in Engeland binnenkort opgescheept met Arsenal B – Bury of Manchester City B – Southend United. Wedstrijden waar bij de thuisspelende ploeg geen hond in geïnteresseerd is en die zullen afgewerkt in sfeerloze, klinische, lege stadions of winderige achterafvelden. Omdat zogenaamd het talent dan beter kan worden ontwikkeld moet het laatste stukje Engelse voetbalcultuur de nek worden omgedraaid.

Lower League voetbal is romantiek. Tweeëntwintig ondergetatoeëerde, die elke bal op een knollenveld met meer modderpoelen dan grassprieten blind vooruit schoppen in de hoop dat deze via het hoofd van een tandeloze spits in de goal belandt. Nog even en ook hier wordt gespeeld op kunstgrasvelden en in lege stadions opdat het grote geld de competitie nog beter kan verkopen. Ga lekker een B-competitie beginnen in Azië voor mijn part, maar blijf van dat laatste stukje Engelse voetbalcultuur af!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %