Landstitel FC Twente ontaardt in chaos op snelwegen
Zondag 2 mei 2010. Het is half twaalf ’s avonds wanneer een woordvoerster van de politie meldt dat de A1 en de A35 in Twente weer zijn vrijgegeven. Na een urenlang durende chaos is het eindelijk weer rustig op de autosnelwegen. FC Twente is voor de eerste keer in de clubgeschiedenis landskampioen van Nederland geworden. En dat heeft iedereen geweten.
“Automobilisten die niet weten dat Twente kampioen is geworden rekenen niet op een kilometerslange stoet van mensen op de weg”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat die avond tegenover NU.nl. Op dat moment bedraagt de file op de A1 richting Enschede ruim tien kilometer. De politie heeft de A1 en A35 om tien uur nog afgesloten om te voorkomen dat er nog meer FC Twente supporters de snelweg zouden betreden. Maar daarvoor is het dan eigenlijk al te laat, een volksfeest is compleet.
Eenmaal zullen wij de kampioenen zijn
FC Twente heeft een ongekend seizoen gespeeld. Al heel lang staat de club uit Enschede bovenaan, terwijl directe concurrent Ajax in de nek hijgt. Maar de ploeg van Engelsman Steve McClaren blijft week op week koel en maakt geen misstap. Op zondag 2 mei 2010 wordt de kroon op het werk gezet. Voor het oog van een vol uitvak, en 40.000 supporters die de wedstrijd op een groot scherm bekijken op de Oude Markt in Enschede, wordt NAC Breda in het Rat Verlegh Stadion met 0-2 verslagen. Zoals oud-speler Eddy Achterberg tijdens het seizoen 1973/1974 al zong: “Eenmaal zullen wij de kampioenen zijn.”
Foto: Lars Smook
Tien kilometer per uur
Wanneer er in Breda is gefeest, gehuild en gedronken is het voor de selectie van FC Twente tijd om huiswaarts te keren. Wat de ploeg daar te wachten stond zal toen nooit iemand hebben durven dromen. Wanneer de spelers en staf het plaatsje Holten naderen in de open bus wordt het duidelijk wat deze landstitel in Tukkerland heeft los weten te maken. Duizenden uitzinnige supporters staan langs de snelweg. Een zee van zwaaivlaggen, fakkels en rode rook kleurt de omgeving rood. Terwijl duizenden supporters de open bus nog tegemoet komen lukt het de buschauffeur niet om harder dan tien kilometer per uur te rijden.
De politie roept op niet meer op het volksfeest af te komen, maar dat mag dan niet meer baten. De ANWB spreekt van ‘een grote chaos.’De politie sloot een groot deel van de A1 en A35 af. Door de duizenden fans langs de weg was een onveilige situatie op de rijbanen ontstaan. (NU.nl)
Bier halen
De meest iconische beelden van die avond hebben we toch te denken aan Theo Janssen. Dat de middenvelder van FC Twente niet vies is van een biertje liet hij ook die bewuste dag zien. Om een nieuwe voorraad aan te leggen verliet hij de open bus om een nieuwe tray bier te halen. Tien kilometer per uur of niet, dat ging niet zo soepel. Uiteraard kreeg Theo uiteindelijk wel waar hij voor kwam.
Gereserveerd
De taferelen op de snelwegen zal geen FC Twente supporter ooit nog vergeten. Wanneer de club een jaar later opnieuw kampion kan worden, op de laatste speeldag in een directe strijd met Ajax, zijn Bert en Martijn Haijtink er als de kippen bij. Vader en zoon besluiten alvast een plek langs de A1 bij Holten te ‘reserveren’, om niets te hoeven missen van een nieuwe volksverhuizing naar de snelweg. Rijkswaterstaat besluit de stoeltjes uiteindelijk toch weg te halen, omdat deze automobilisten zouden afleiden. Het mocht later sowieso niet baten. FC Twente loopt de titel op de laatste speeldag mis in Amsterdam. Voorlopig bleef het, zoals Eddy Achterberg zei, bij die ene maal.
Foto: RTV Oost
Header foto: Pro Shots