Actueel

Kouwe kak

Het elftal van mijn zoons heeft afgelopen weekend tegen het Amsterdamse AFC gespeeld en nipt verloren. Als ik daar zo rond loop, dwalen mijn gedachten af naar zo’n vijfenvijftig jaar geleden. Mijn vader was toen nog scheidsrechter in de A.V.B. (Amsterdamse Voetbal Bond) ook wel de “onderbond” genoemd. Hij was een prima scheids die, naar eigen zeggen, na twee seizoenen reeds de overstap kon maken naar de landelijke divisies. Daar het in die tijd niet zo makkelijk was om van Amsterdam naar Arnhem of –pak um beet- Den Helder te reizen, besloot hij om toch maar binnen de hoofdstad te blijven fluiten. Zoals de meeste scheidsrechters, toch ook wel behept met het een soort van grootheidswaanzin, heb ik het bovengenoemde verhaal wel altijd met een grote schep zout genomen.

Voorspellende kwaliteiten

Waar ik wel van overtuigd ben, was het feit dat mijn vader over voorspellende kwaliteiten beschikte. Zo kan ik mij nog een wedstrijd herinneren waarin hij “the reds” moest fluiten tegen Aristos. Voordat wij vertrokken wist mijn vader thuis al te vertellen dat AFC deze middag niet ging winnen. Ik vond dat een beetje vreemd maar dacht ach, het zal wel zo zijn. Vaders hebben immers altijd gelijk. Toen de wedstrijd eenmaal op gang was gekomen, kwam ik er achter wat mijn vader nu echt bedoelde. Als kind uit een arbeidersgezin had mijn vader een pleuris hekel aan de kakkineuze bewoners van sportpark “Goed Genoeg”. Volgens hem kon je de kouwe kak nog ruiken als je bij het VU Medisch centrum stond. Wat toch zo’n twee kilometer verderop was (moest wel de wind juist staan overigens). Terwijl de wedstrijd vorderde dreef hij de thuisclub tot razernij. Twee glaszuivere doelpunten werden geannuleerd en, toen de stand 2-3 voor de tegenpartij stond, floot hij ook nog eens veel te vroeg af. “Voor mij is het tijd” weet ik mij nog heel erg goed te herinneren en daarmee was de kous af. Bij AFC waren ze die middag niet echt blij met mijn vader en er werd, volgens goed Amsterdams gebruik, nog lang na gekankerd. Voor mij was het duidelijk, mijn vader kon voetbal uitslagen voorspellen. Echter waarom wij later nooit eens de voetbalpoule gewonnen hebben kan ik nog steeds niet begrijpen.

Ed van Zorg
Geboren en getogen Amsterdammer. Ging aan de hand van de slager om de hoek voor het eerst naar De Meer. Door de jaren heen zijn club trouw gebleven en elke twee weken in de Johan Cruijff Arena te vinden. Schrijft vaak columns over “seks, drugs en rock & roll” in het voetbal.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %