Actueel

Koester de traditie

Geef bestuurders en snelle marketingboys de ruimte en ze verloochenen clubcultuur zonder ook maar een keer met hun ogen te knipperen. Traditie is dit soort mensen niets waard, zo blijkt nu ook weer in Leeuwarden waar men doodleuk een nieuw logo introduceert zonder dit te overleggen met de achterban, u weet wel, dat zijn de mensen die ervoor zorgen dat er überhaupt betaald voetbal gespeeld kan worden in een stad.

Een paar jaar geleden deed voormalig algemeen directeur Alex Pama al een eerste zet door een extra geel-blauw schild toe te voegen aan het bestaande logo en nu doet de nieuwe directie onder leiding van passanten Gerard van den Belt en Ard de Graaf er nog een schepje bovenop door het traditionele logo ook op het shirt te vervangen met hun eigen variant. Naar eigen zeggen doen ze dit om voor eenduidigheid te zorgen. Het nieuwe logo maakte al deel uit van de huisstijl en voor de heren is het logisch om deze huisstijl door te trekken. Dat dit niet in goede aarde valt bij de supporters maakt ze allemaal niet zoveel uit, zij vormen het bestuur en zij beslissen dus over dit soort zaken.

De tegenargumenten van de mensen van Supportersclub Cambuur Culture zijn duidelijk. Zij stellen dat het niet zo kan zijn dat een stel passanten de clubcultuur te grabbel kunnen gooien omdat bepaalde zaken ze niet aanstaan. Ze zeggen bovendien dat je een huisstijl ook heel simpel kunt omdraaien door in alle uitingen het oude logo te herstellen. Door te kiezen voor iets nieuws neemt de directie van de club de eigen historie en traditie niet serieus en dat is een kwalijke zaak.

Een tip aan de supportersvertegenwoordigers bij Cambuur Leeuwarden (en andere clubs): neem eens contact op met AZ, daar hebben ze na de val van Dirk Scheringa alle aandelen van de club ondergebracht in een stichting die de continuïteit van de club moet waarborgen. Zo zorgt deze stichting ervoor dat er nooit kan worden getoornd aan dingen als het logo, clubkleuren en speelstad. De stichting is slechts een voorbeeld van waar je voor zou kunnen gaan, maar als iedereen van te voren weet wat wel en niet kan bij een club voorkom je dit soort gedoe met mensen die nooit meer zullen worden dan een voetnoot in de historie van een club.

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %