Voetbal in Nederland

KNVB: versoepel die regels!

Op 1 december verloopt de deadline waarop Topklasse clubs kunnen aangeven of ze willen promoveren naar de eerste divisie. In de lijn der verwachtingen heeft nog geen één club aangegeven dat ze eventueel willen promoveren en begrijpelijkerwijs zal dit ook niet gebeuren.

Sinds het wegsaneren van de 2e divisie in 1971 is er een scheiding tussen het Nederlandse profvoetbal en amateurvoetbal. Nederland is het enige land ter wereld waarbij een scheiding was tussen het prof en amateurvoetbal. Met de invoering van de Topklasse hoopte de KNVB weer op doorstroming in de Nederlandse voetbalpiramide.

Door de overdreven eisen van de KNVB en de halsstarrige houding van amateurverenigingen komt dit nog niet van de grond. Feit is dat beide kanten water bij de wijn moeten doen, maar vooral de KNVB zal haar regels moeten versoepelen. Wat de amateurclubs vooral dwars zit zijn de volgende eisen:

  • speelavond van de eerste divisie
  • Minimum aantal profspelers in dienst
  • Eisen aan de accommodatie

Bij promotie eist de KNVB dat de club haar wedstrijden op de vrijdag afwerkt. Geen Topklasse club die dat ziet zitten, en terecht! Maar vond onze grote vriend Bert van Oostveen het al niet vreselijk dat de Oranjefans zo lang in de file stonden bij de laatste interland? Beste mijnheer van Oostveen, daar hebben de fans van de Jupiler clubs al een jaar of 10 last van. En dat voor een paar samenvattingen op zaterdagavond. Dus het is een win-win situatie om de wedstrijden uit de eerste divisie af te werken op zaterdag en/of zondag.

Bij promotie naar de eerste divisie dienen clubs minimaal 16 full-profs onder contract te hebben staan. Clubs uit de Topklasse werken juist vooral met semi-profs en door deze eis moeten ze hun hele organisatie omzetten. Steeds meer voetballers van 25 en ouder kiezen voor een maatschappelijke carrière. Door deze keus kiezen ze voor een club uit de Top- of Hoofdklasse. Zij zullen echt niet de keus maken om hun contract weer om te zetten naar een full-prof contract. Ook voor eerste divisie clubs zou het in deze tijd een verlichting zijn als deze regel versoepeld wordt.

Aan de accommodaties worden ook minimum eisen gesteld. De KNVB eist een gescheiden ingang voor supporters van de bezoekende partij en een eigen vak. Tsja… de supporters van de betaald voetbalclubs zijn natuurlijk beesten! Daarnaast moet de accommodatie over een minimaal aantal zitplaatsen beschikken(2.000). In België spelen een aantal verenigingen met een slechtere accommodatie, dan menig Topklasse club. Waarom kan het in België wel en in ons polderlandje niet?

Dus KNVB versoepel eindelijk de regels, schaf de scheiding tussen het zaterdag en zondagamateurvoetbal af en dan heeft Nederland eindelijk een echte voetbalpiramide!

Dit (rake) gastartikel is geschreven door Sebastiaan Weel, in het dagelijks leven groundhopper en blogger op Football is more than just a game!

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %