Actueel

KNVB ‘juist hartstikke blij’ met nostalgische locatie

De KNVB ontkent de erbarmelijke staat van Oranje’s trainingscomplex in Rio. Een woordvoerder laat weten juist ‘hartstikke blij’ met de locatie te zijn. Wel moet het verblijf verbeterd worden en de KNVB wil niet zeggen of ze daar zelf aan meebetaalt. 

De Telegraaf komt donderdag met de kop KNVB schrikt van WK-complex Oranje. In dat bericht wordt Jaap Kuiper, directeur van AkzoNobel geciteerd, die het complex vergelijkt met ‘de plaggenhut van oom Tom’.  Volgens een KNVB-woordvoerder klopt dat beeld totaal niet: ‘De staat valt ons helemaal niet tegen. Het is een prachtige historische locatie waar we hartstikke blij mee zijn.’

Ook bondscoach Louis van Gaal kijkt uit naar het oude stadion: “Het Estádio da Gávea heeft een rijke (voetbal)geschiedenis, die erg inspirerend werkt. Ik kijk er echt naar uit in zo’n sportieve ambiance met de ploeg aan het werk te gaan”, vertelt hij op de site van de voetbalbond.

HPIM0892.JPG

Aanpassingen

Toch moet er nog het een en ander gebeuren. Volgens Jaap Kuiper bladert de verf van de muren: ‘Het complex is absoluut nog niet klaar om Oranje te ontvangen’, zegt hij in De Telegraaf. De kleedkamers en tribunes krijgen een likje verf, waar AkzoNobel voor garant staat.Ook wordt het veld, dat in slechte staat verkeert, opgeknapt en de mediafaciliteiten verbeterd. De KNVB doet geen spraken over wie garant staat voor die kosten. Het zou ‘in samenspraak met FIFA en het lokale organisatiecomité’ gebeuren.

Overigens weet de KNVB al jaren hoe de kleedkamers erbij liggen. In 2011 trainde het Nederlands Elftal er tijdens een trainingstrip door Brazilië. Toen was het oude complex geen issue . ‘Maar als je 150 journalisten moet ontvangen, is het een ander verhaal’, aldus de woordvoerder.

Twijfels

Ondanks de geprezen nostalgische uitstraling, zijn er altijd twijfels geweest over het Estádio José Bastos Padilha Gávea. De voormalige thuishaven van Flamengo kwam volgens de Braziliaanse site Gazeta Esportiva als een volkomen verassing op de keuzelijst van de Fifa. Het stadion zou, net als 3 andere locaties, eerder zijn afgekeurd door de autoriteiten. De KNVB weet hier niets van en laat (begrijpelijkerwijs) weten de Fifa te vertrouwen.

Ook het Engelse voetbalelftal heeft de locatie onderzocht. Onze Noorderburen kozen voor iets anders. Volgens The Guardian spelen niet alleen de weinig luxe fasciliteiten een rol, maar ook de drukte. Vlakbij de voetbalvelden liggen drie zwembaden, waar naast vele locals ook  olympische zwemmers komen om te trainen. Het zou nogal wat bekijks kunnen trekken en de Engelsen zijn nogal gesteld op privacy.

Hotel

Waarschijnlijk speelt de logistieke locatie van het complex een grotere rol dan haar uiterlijke staat. Teammanager Hans Jorritsma zoekt ‘de beste driehoek’ (trainingsterrein, hotel en vliegveld). Het hotel ligt op twee kilometer afstand van het trainingscentrum. Naar verluid is er ook rekening gehouden met de wensen van groundhoppers.

t_78452_o-estadio-da-gavea-foi-um-dos-novos-centros-de-treinamento-escolhidos-para-a-copa-do-mundo-de-2014
Het Gáveastadion in betere tijden.

(Foto boven: wikipedia, foto onder: gazetaesportiva.net) 

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %