Een diepe buiging voor de KNVB. We zijn vaak kritisch, maar vandaag laten ze zien daadwerkelijk voor het Nederlandse voetbal te staan. In een uitgebreid statement fileert de bond het Kabinet en de aangekondigde nieuwe maatregelen. Volkomen terecht zo vinden wij!

Al maanden bewijst het (betaalde) voetbal uitstekend wedstrijden te kunnen organiseren met volle stadions. Niet alleen in Nederland, sowieso al in heel Europa. Wat in 2020 eigenlijk al bewezen werd, is in 2021 dubbel en dwars aangetoond. Het bezoeken van een voetbalwedstrijd in een stadion, in de open lucht, is géén risico laat staan een brandhaard van besmettingen. Dat kan gewoon op een veilige, verantwoorde manier.

Toch denkt het Kabinet, mede op advies van het OMT, daar anders over. Andermaal bewijzen zij volslagen willekeur toe te passen in de maatregelen in de hoop dat het enig effect sorteert. Er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor. Overigens niet alleen in het voetbal, maar ook andere sectoren. Zo worden mensen, ondernemers en sportclubs wederom onnodig hard geraakt door de besluitvorming van de overheid. Dit is andermaal politiek onbehoorlijk bestuur van ongekend niveau.

In de Hekken - Statement KNVB

Is dit het beeld weer de komende weken in de Nederlandse stadions?

Statement KNVB

Met grote ontsteltenis hebben wij kennis genomen van de mogelijk nieuwe coronamaatregelen. Het is meer dan frustrerend om te zien dat het kabinet kennelijk niet naar de besmettingshaarden kijkt. Die vonden namelijk niet in de stadions plaats, dat is meerdere keren aangetoond, en toch wordt er als eerste een streep gezet door het publiek bij het betaald voetbal. Hierover wordt in elk geval nu gesproken. Dit lijkt op beleidsarmoede, men weet in ‘Den Haag’ niet meer wat te doen.

In de stadions zit men op een stoel in de buitenlucht, terwijl bezoekers van sectoren die nu niet of minder worden geraakt door de maatregelen binnen zitten of juist constant door elkaar lopen. We hebben tienduizenden euro’s per locatie geïnvesteerd om alles coronaproof te maken voor de toeschouwers. Er zijn sinds de eerste lockdown weer honderden wedstrijden met publiek gespeeld en geen enkele wedstrijd heeft geleid tot grote coronabesmettingshaarden.

Dit bevestigen ook de cijfers van het RIVM en GGD. We hebben volop meegewerkt aan de fieldlabs en daarna de pilots met het coronatestbewijs. Hierdoor hebben we (wetenschappelijke) kennis en ervaring opgedaan die we met andere sectoren konden delen. De controle van het coronatoegangsbewijs verrichten wij al heel lang met zelfs een 100% score en dat verloopt in het betaald voetbal probleemloos.

De komende weken vinden uiteenlopende wedstrijden plaats in het betaald voetbal in Nederland. Zo wordt dinsdag a.s. de interland Nederland – Noorwegen gespeeld. Deze wedstrijd is volop van belang voor de kwalificatie voor het WK van volgend jaar en het thuisvoordeel met thuispubliek zou uiteraard een prettig zetje in de rug zijn. Dat geldt ook voor de clubs die in deze periode in eigen huis uitkomen in de Europese competities. Daarnaast staan er in deze periode wedstrijden gepland in de Keuken Kampioen Divisie, Eredivisie en de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

Voor degenen die een ticket hebben gekocht voor deze duels betekent dit een grote teleurstelling. Hoogstwaarschijnlijk gaan zij de wedstrijden nu gezamenlijk binnen op tv volgen, dus op een manier die wel veel besmettingen kan opleveren.

Wij volgen de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus, maar de zojuist bekendgemaakte maatregelen die het betaald voetbal treffen hebben geen positief effect want er zijn al geen besmettingshaarden in de stadions. Dit is vooraf bekend, dus waarom toch publiek verbieden? Het spelen voor publiek vormt de basis van het betaald voetbal en de voetballiefhebbers konden al anderhalf jaar niet of nauwelijks wedstrijden bijwonen. Zij zijn opnieuw de dupe van een falend overheidsbeleid. Het voetbal is niet het probleem maar lijkt nu toch weer te worden gestraft.

Marianne van Leeuwen, KNVB

Jan de Jong, Eredivisie CV

Marc Boele, Keuken Kampioen Divisie

Donkere wolken boven het Nederlandse voetbal, lege stadions weer een feit

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.