Against Modern FootballColumns

KNVB en FOX: Nog ongemakkelijker dan Ciara

Afgelopen weekend was er een om snel te vergeten. Heel snel. Terwijl heel Nederland uit zijn paasei ging om windstoten en regen zaten voetbalsupporters zich thuis op de bank te verbijten om een weekeinde zonder passie, beleving en uitlaatklep. De storm Ciara was, met alle commotie die ze meebracht, op zijn minst ongemakkelijk te noemen. Ondanks dat was Ciara niet de grootste ‘etterbak’ van afgelopen weekend. Die prijs reiken we met frisse tegenzin uit aan de KNVB en FOX Sports. Waar Ciara heel Nederland uit zijn ritme haalde deden de voetbalbond en de betaalzender er een schepje bovenop.

Dat de KNVB en FOX Sports voetbalsupporters opnieuw op de zenuwen wisten te werken was niet het gevolg van de keuze in heel Nederland niet te voetballen. In het kader van veiligheid was daar geen speld tussen te krijgen. De keuzes die werden gemaakt bij het verplaatsen van FC Emmen-FC Twente en Sparta Rotterdam-ADO Den Haag zijn daarentegen opmerkelijk, ongegrond en achteloos te noemen.

18.30 uur

Waar de storm Ciara afgelopen zondag roet in het eten van iedere voetballiefhebber wist te gooien besloot de KNVB snel te reageren. De voetbalbond communiceerde in een rap tempo Emmen-Twente en Sparta-ADO op dinsdagavond in te willen halen. Om het de televisiekijker zo aangenaam mogelijk te maken zijn de wedstrijden respectievelijk om 18.30 uur en om 20.45 uur ingepland. Voor FC Twente supporters die de club achterna willen reizen is 18.30 uur een uiterst vervelend tijdstip.

“Wij proberen altijd een voor iedereen zo gunstig mogelijk schema te creëren, waar naar de wensen van alle partijen wordt gekeken”, zegt KNVB-woordvoerder Daan Schippers tegen de Twentsche Courant Tubantia. Het is maar goed dat meneer Schippers het woord ‘proberen’ in de mond neemt, gezien hij anders zou liegen. Of er naar de wensen van werkelijk iedere partij is gekeken is ook de grote vraag. Is er met FC Twente supporters gesproken? Hebben supportersverenigingen een stem gehad? De KNVB wijst in ieder geval met de vinger naar de eredivisie CV en FOX Sports. “De voorkeur van ons zou inderdaad zijn dat de wedstrijden allebei om 20.00 uur zouden worden gespeeld, maar er zijn door de clubs en de eredivisie CV afspraken gemaakt met FOX Sports waar wij rekening mee moeten houden”, zegt Schippers. Hiermee doelt hij op de speeltijden van 18.30 uur en 20.45 uur. Mogen we dan concluderen dat de KNVB niets voor het zeggen heeft?

De oplossing

Schippers: “Gezien de reisafstand van de supporters hadden we het liefst Sparta-ADO om 18.30 uur laten beginnen en Emmen-Twente om 20.45 uur. Gezien de drukke avondspits om Rotterdam wilden de plaatselijke autoriteiten dat echter niet hebben.” Omdat we bij In de Hekken niet alleen willen zeuren, maar vooral ‘constructief’ te werk willen gaan, zullen we voor in het vervolg alvast een oplossing bieden: Schaf de verplichte buscombi af. Want ‘de drukke avondspits’ als excuus is gemakkelijk te verwerpen wanneer enkele honderden supporters van ADO Den Haag met vrij vervoer naar Rotterdam zouden kunnen reizen. Lekker met de trein. Gezellig, niet overlastgevend en ontzettend goed voor het milieu. Voetballen om 20.00 uur, en vervolgens met de trein weer naar huis. Zo zou een doordeweekse wedstrijd voor de uitsupporter prima te behappen zijn.

Maar natuurlijk weten we allemaal dat de avondspits het probleem helemaal niet is. FOX Sports wil zoveel mogelijk mensen thuis voor de buis hebben. Het liefst onder een dekentje met een warm kopje muntthee. Laat de eerste stap zijn dat de KNVB en FOX Sports dat in ieder geval eerlijk uitspreken. Want door het maken van onhandige keuzes, om vervolgens met de vinger naar een andere partij te wijzen, zijn de KNVB en FOX de grote verliezers van afgelopen weekend. ‘Ongemakkelijk’ is een mooi woord voor de storm van afgelopen weekend. Nuance die de opstelling van de KNVB en FOX allesbehalve verdienen.

Boy de Haan
Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %