Actueel

KNVB: Bewijslast voetbalsupporters omkeren

De voetbalwet zou hét middel zijn om de bende losgeslagen hooligans in Nederland te temmen. Eindelijk een wet die het onmogelijk zou maken om nog te rellen in en rondom het stadion. Waar kenners, specialisten en goed ingevoerde voetbalfans het eens waren dat zo’n wet niet zou werken, hielden de KNVB, de lobbyisten, justitie en de politie stug vol. De wet was het Ei van Columbus. Vandaag geeft de KNVB toe dat de wet heeft gefaald en dat het ‘anders’ en ‘strenger’ moet. Het ergste is dat de voorgestelde draconische maatregelen van de KNVB bijval vinden van zowel het CDA en de PVV.

Wat is er zo draconisch aan? Kort gezegd vindt de KNVB dat de bewijslast voor opgepakte voetbalfans (in groepsverband) omgekeerd moet worden en dat zelfs omstanders opgepakt mogen worden. Gijs de Jong, competitiemanager bij de KNVB, pakt  in EenVandaag flink uit. Hij haalt als voorbeeld de rellen bij het Maasgebouw aan. “Van de rellen bij het Maasgebouw waren dertig mensen die iets deden, maar de rest had echter ook een verantwoordelijkheid. Voor ons is het: Sta je erbij, dan ben je erbij. Je moet je maar onttrekken van de groep, anders ben je het haasje”. Als je het zo leest een wellicht terechte opmerking, die echter wel in een ander daglicht gezien moet worden.

Met andere woorden: Als je kijkt naar rellen en je wordt opgepakt, dan wil de KNVB dat je strafrechtelijk vervolgd gaat worden. Je moet zelf maar bewijzen dat je geen kwade intenties had. Maar ook als je uitmaakt van een groep van 500 man, waarvan tien mensen ineens beginnen te rellen, loop je in de nieuwe plannen van de KNVB kans om een stadionverbod te krijgen, strafrechtelijk vervolgd te worden en te moeten aantonen dat je niets met die tien mensen te maken had. Een moeilijke opgave, als je de hersenspinsels van De Jong probeert te volgen.

De KNVB is geïnspireerd door de voetbalwetgeving in Engeland, waar dit lange tijd de gewoonte is. De bewijslast in Engeland is in deze wetgeving flinterdun gemaakt en is zelfs omgekeerd. Er zijn voorbeelden van mensen die veroordeeld zijn puur op basis van één ooggetuigenverslag, tegenstrijdige verslagen en zelfs een foto waarop geen geweldpleging te zien is. De wetgeving is uiterst dubieus en wordt binnenkort ter toetsing neergelegd bij het Europees Hof.

De KNVB wil, bij monde van Gijs de Jong, de bewijslast ook nog eens omdraaien. In plaats van dat het Openbaar Ministerie moet aantonen dat iemand iets kwaads in zijn/haar zin had, moet een persoon aantonen dat hij/zij te goeder trouw was. De Jong: “Dat ene individu dat te goeder trouw was, kan dat makkelijk aantonen.” Beste Gijs, bel eens met Danny Knuit uit Breda. Hij bezocht voor het eerst in zestien jaar een wedstrijd, kwam ongewild in een charge terecht, werd door zes (!) politiemensen als een beest afgetuigd en kreeg pas na anderhalf jaar van de rechter te horen dat hij gelijk had. In die anderhalf jaar probeerde men deze situatie in de doofpot te stoppen, werd Danny ook nog eens door politie en het Openbaar Ministerie bedreigd en geïntimideerd om af te zien van stappen tegen de politie en heeft hij geruime tijd lichamelijke en geestelijke schade aan dit optreden overgehouden. Maar ook het brugincident bij Feyenoord, waarbij vrouwen, kinderen en bejaarden mensen onterecht werden vastgehouden en opgepakt, maakt duidelijk dat deze maatregel er eentje is die niet in een democratisch Nederland thuishoort.

Lief en onnozel Gijsje, dat politie, justitie en KNVB geweldsexcessen bestrijden is niet meer dan terecht. Wanneer de KNVB echter lobbyt om de burgerrechten van mensen aan te tasten, schiet jouw bondje te ver door. Het feit dat de voetbalbond bij partijen als het CDA en de PVV medestanders vindt (citaat vanuit de partijen: “bewijslast moet zelfs naar beneden, of worden omgedraaid”) is een zorgwekkende ontwikkeling te noemen. Het inleveren van vrijheden, het omdraaien van bewijslast en het flinterdun maken van bewijslast om de grote massa een illusie van veiligheid te bieden is vanuit democratisch oogpunt gevaarlijk, zeer gevaarlijk. Nu begint het met voetbalfans, waar eindigt het?

Zie Een Vandaag voor de uitzending
Met dank aan Frank M. Voor de tip!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %