Eredivisie

Klassieker blijft zonder uitsupporters

Feyenoord staakt de medewerking voor wat betreft het mogelijk maken van meereizende uitsupporters tijdens de Klassieker. Een aantal incidenten rond jeugdwedstrijden tussen Ajax en de club van Zuid als grondslag voor dit besluit. Wel uitsupporters toelaten is onverantwoord en maatschappelijk onacceptabel. Een zeer begrijpelijke zet van de Rotterdammers, toch?

In Amsterdam zijn ze teleurgesteld. Wat ik dan weer volslagen idioot vind. Hoe is het mogelijk dat een “supporter” eerst een Telegraaf-journalist een tik mag verkopen in Londen, om vervolgens enkele weken later je doodleuk op De Toekomst weer te misdragen? Als je als Van der Sar zijnde dan halfbakken reageert in plaats van daadkrachtige actie onderneemt moet je gewoon je mond houden. Want dit is slechts een voorbeeld, geen uitzondering.

Normale omstandigheden

Feyenoord spreekt over het toelaten van uitsupporters onder normale omstandigheden. Wat is de definitie van normale omstandigheden als je praat over de grootste rivaliteit van het land? Waar ligt exact de grens van het toelaatbare? Bussen slopen of ouders met kinderen aanvallen bij een jeugdwedstrijd is natuurlijk volslagen idioot. Dat is de grens heel ver over gaan. Maar wat mag dan nog wel?

Men wekt de indruk dat voor de rivaliteit tussen de clubs helemaal geen plaats meer is. Dit moet eerst compleet uitgebannen worden, dan pas kijken we verder. Het is een utopie. Ga dan niet interessant lopen doen voor de bühne met die zogenaamde constructieve gesprekken. Zeg dan gewoon dat het verbod permanent is en dat het niet meer zal veranderen. Dan ben je tenminste eerlijk als alle partijen zijnde. Misschien ook wel het beste ook.

De Oplossing

Maar juist dat verbod heeft een wrange bijsmaak. Want is het wel de oplossing voor het probleem? Zorgt het er voor dat incidenten uitblijven? Nee natuurlijk niet. Die vinden wel weer ergens anders plaats zoals bij een amateurvereniging als Swift. Hoewel het onder hele andere omstandigheden plaats vindt als bij een streng beveiligde Klassieker, is het wel een argument om nee te zeggen. En zo blijf je in dezelfde vicieuze cirkel hangen zonder daadwerkelijk te komen tot een oplossing.

Het is heel simpel. Wie zich misdraagt moet gestraft worden. Daar heb je het rechtssysteem en de wetgeving voor. Zoals al zo vaak benoemd de dader gerichte aanpak. Alleen in Nederland kunnen ze het niet of willen ze het niet. Verbodspolitiek is de makkelijkste uitweg met de minste weerstand. Vooral geen verantwoordelijkheid nemen in het aanpakken van het daadwerkelijke probleem.

Voetbal valt niet te organiseren zonder incidenten. Nobel streven, maar een illusie. Maar net als Nederland kampen ze met dezelfde uitdaging in pak hem beet Duitsland, Denemarken of Zweden. Waarom kan het daar wel met uitsupporters in nog grote getale als hier? Dat is gewoon lef hebben, verantwoordelijkheid durven nemen als beleidsbepalers. Aanpakken wat aangepakt moet worden. Duidelijk de grenzen stellen, maar voetbal is ook een beetje oorlog nietwaar? Zeg het maar.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %