Niet ver van waar R Antwerp FC, Brasschaat, Kapellen, City Pirates (Merksem) en het vroegere Germinal Ekeren zijn (of waren), is ook nog KFC Schoten SK actief. Eens op hoger niveau, maar nu trappelend in de laagste divisies van het Antwerpse voetbal. Nog niet eens zo lang geleden speelde de club nog in de nationale reeksen. Een vergeten verleden zo blijkt.

We gaan eerst even helemaal terug tot in 1916. Terwijl dappere soldaten een bittere strijd uitvochten in de West-Vlaamse loopgraven, zag Schooten Sportkring het levenslicht. Het moest een lichtpunt worden in donkere tijden. De allereerste voetbalploeg ooit in Schoten was echter een kort leven beschoren en in 1920 hielden ze al op te bestaan. Hetzelfde jaar nog werd de ploeg gereanimeerd en een jaartje later sloten ze zich aan bij de Belgische voetbalbond. Toch verliep het nog steeds niet helemaal lekker. In 1926 diende Schooten SK haar ontslag in. Maar een jaartje later keerden ze terug op hun beslissing. Het was ook dan dat ze eindelijk een stamnummer kregen (in gebruik sinds 1926), al was dat dan gebaseerd op hun aansluiting in 1927 in plaats van in 1921.

Eindelijk was de ploeg vertrokken en al vrij snel wisten ze de nationale reeksen in het Belgische voetbal te halen. Van 1934 tot en met 1936 vertoonden ze hun kunsten in de toenmalige derde klasse. Daarna zakten ze weer weg naar het provinciale niveau. Maar liefst 60 jaar lang bleven ze ook daar spelen. Vaak op en neer gaand, dat wel. De grootste lichtpunten in die zes decennia waren de koninklijke titel in 1955 (toen werden ze Koninklijke Football Club Schoten Sportkring) en een fusie in 1992. Die fusie was met Hoogmolen Sport Schoten, een ploeg die in 1946 werd opgericht, maar die pas in 1956 lid werd van de KBVB en daarna ook altijd in de provinciale reeksen bleef spelen. Van een fusie kunnen we echter niet spreken, eerder een opslorping. De naam van KFC Schoten SK bleef immers dezelfde, het stamnummer bleef dezelfde en het stadion veranderde ook niet.

Die fusie bleek echter wel de pot met toverdrank te zijn, want kort daarna kon de ploeg eindelijk weer aanspraak maken op voetbal in de nationale reeksen. In 1996 promoveerden ze naar de Belgische vierde klasse. Een reeks waarin ze slechts een jaartje bleven. In 1997 al promoveerden ze naar derde klasse, 61 jaar na de laatste keer. De resultaten daar waar redelijk naar behoren. In 2002 eindigden ze ook onderin de middenmoot, al bleek dat ze in het voorgaande seizoen een poging tot omkoping hadden ondernomen. Een spijtige zaak die ook naar behoren werd bestraft. Degradatie naar vierde klasse en een start van het nieuwe seizoen met 12 strafpunten. Dat laatste heeft hen de das omgedaan. Zonder strafpunten waren ze vijfde geëindigd en hadden ze kans op promotie naar derde klasse. In plaats daarvan eindigden ze op een degradatieplaats en moest de ploeg weer naar het provinciale schavotje.

Na twee jaar keerden ze terug naar vierde klasse, maar het kwaad leek geschied. In die vierde klasse hielden ze het vier jaar vol en in 2009 zakten ze weer naar eerste provinciale. Een neerwaartse trend was ingezet. Intussen zijn ze aanbeland in vierde provinciale, het allerlaagste niveau. KFC Schoten SK kan weer van nul beginnen. Maar deze keer met gezonde ambitie. Ooit zal de club terugkeren naar het nationale niveau, al zal het hen opnieuw 60 jaar kosten.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.