Amateurvoetbal

KDS Faja Lobi: voetballen op het dak van de IKEA

Naast ons maakt een stelletje zich lekker op voor een middagje rondkijken naar nieuwe meubels. Een paar auto’s verder staat iemand al zijn aanwinsten in te laden. Een nieuwe kast verdwijnt in de kofferbak. De drukte is niet heel verrassend. Het is zaterdagmiddag en wij staan in de parkeergarage van de IKEA in Utrecht. In De Hekken goes meubelboulevard? Natuurlijk niet! Wij komen een bezoekje brengen aan Faja Lobi KDS. De club die voetbalt op het dak (!) van de IKEA.

In 1996 opent het Zweedse concern IKEA een vestiging in Utrecht. Midden in Kanaleneiland en pal naast Sportpark Aziëlaan van voetbalvereniging KDS. De zaken gaan goed en na een decennium aast de IKEA eigenlijk op uitbreiding. De enige mogelijke plek is echter al bezet door de voetbalvelden. Faja Lobi KDS (inmiddels zijn twee clubs samen gefuseerd) wil helemaal niet vertrekken uit Kanaleneiland en ook vanuit de gemeente Utrecht is er de wens om de voetbalvelden te behouden voor de wijk. Het lijkt een onmogelijk impasse, maar IKEA zet wat architecten en ingenieurs aan het werk om de mogelijkheden te onderzoeken. De creatieve oplossing die word bedacht, zorgt voor één van de meest unieke sportparken van Nederland. De voetbalclub verhuist met veld en kantine, naar het dak van de IKEA!

FC Bal Van Het Dak

De club Faja Lobi KDS is erg trots op de wijk die het vertegenwoordigt en is ook een vereniging met multiculturele roots. Zo is Faja Lobi (vurige liefde) de naam van de bekendste bloem in Suriname. In het clubhuis is er uitgebreid ruimte voor de Surinaamse keuken en door de kantine heen hangen de vlaggetjes van het Zuid-Amerikaanse land. Het sportpark zelf is tegenwoordig vernoemd naar de in 2019 overleden Humphrey Mijnals, de eerste Oranje-international met Surinaamse roots, die jarenlang speler en trainer was bij Faja Lobi. Ook doet de club regelmatig projecten om jongeren uit de wijk te helpen. Toch heeft de club soms ook een haat-liefde verhouding met ‘haar’ wijk. Sinds 2019 heeft Faja Lobi KDS geen jeugdafdeling meer, vanwege problemen met achterstallige contributie, onhandelbare jeugdteams en afwezige ouders.

Het eerste elftal speelt tegenwoordig in de Zaterdag Vierde Klasse – het laagste niveau – en wordt alleen van de laatste plaats gered door een puntenstraf van concurrent Vechtzoom. Het sportieve niveau is vandaag dan ook belabberd. Dankzij de locatie is de club echter niet zomaar een FC Bal Op Het Dak, maar eerder een FC Bal Van Het Dak. Bij een wedstrijd van een lager elftal verdwijnt zelfs letterlijk een bal van het sportpark. Een wisselspeler mag vervolgens de lift in om de bal tientallen meters lager op te halen.

De hoogte van de velden zorgt ook voor schitterende doorkijkjes in de vele flats van Kanaleneiland. Aan de andere kant is de brug voor de A12 over het Amsterdam-Rijnkanaal te zien en kantoren van onder meer bol.com en de Rabobank. Ja, uniek is deze locatie zonder twijfel. De einduitslag was trouwens 1-7 voor de bezoekers. Volgende keer beter!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %