Eredivisie

Karakteristiek avondje Leeuwarden in historisch stadion

Een stadion gevestigd in een woonwijk met vier grote floodlights en vier aparte tribunes. Deze drie criteria zie je nog maar zelden in Nederland. Helaas wordt er weer een flinke pagina uit het boek met Nederlandse karakteristieke stadions gescheurd. Het stadion van Cambuur zal in de nabije toekomst verdwijnen. Om de voetballiefhebber nog één keer te laten genieten van deze bak heeft SC Cambuur een speciaal arrangement geregeld.

Bij dat arrangement krijgen geïnteresseerden alle gieren en kieren van het stadion te zien, overnachten ze in een oude gevangenis midden in het centrum van Leeuwarden en kijken ze een potje van de lokale SC. Hoe zo’n weekend er nou daadwerkelijk uit ziet? In de Hekken neemt de proef op de som en vertrekt richting Leeuwarden voor een ouderwets weekendje voetbal!

Het uitvak

Zaterdag 21 januari is de dag van de waarheid. We lopen vanaf station Leeuwarden naar het Alibi hostel. Tijdens de 12 minuten durende wandeling passeren we muurschilderingen en met Cambuur stickers beplakte lantaarnpalen. We komen aan bij de Blokhuispoort. Deze oude gevangenis is omgetoverd tot hostel, maar heeft (zoals we dat graag zien) haar oude delen bewaard. Piepende gevangenisdeuren en ijzeren spijlen voor de ramen mogen natuurlijk niet ontbreken. Je voelt je als het ware een gevangene (of een uitsupporter in een gemiddeld Nederlands uitvak).

Dan is de tijd aangebroken voor een heuse ‘pre-match drinking session’. Dit keer even wat anders dan normaal. 2,5 uur voor de wedstrijd worden we voor het karakteristieke stadion verwacht. Geboren en getogen Cambuur-supporter Wouter Schollema geeft samen met wat andere Cambuur-kompanen een rondleiding door de oude bak. Je krijgt alle gieren en kieren van dit stukje cultuur te zien. Van het uitvak tot de oude pisbakken uit de jaren 70, alles komt voorbij. Zelfs de mensen die nog in de ouderwetse hekken willen hangen, kunnen hier terecht in het stadion.

Als bakens in de verte kom je bij elke hoek die machtige stadionlampen tegen waar de gemiddelde stadionbezoeker van begint te watertanden. Wat is het toch zonde dat Cambuur dit prachtige stadion moet gaan verlaten.

Off the match we go

Dan staat de wedstrijd op het punt van beginnen. Na een dikke puntzak met patat en een broodje hamburger weg gebeukt te hebben, zoeken we de plaatsen op. Ondanks dat de MI-Side hard hun best doet om er alsnog een mooie avond van te maken, is het spel op het veld bedroevend. Sparta wint eenvoudig met 0-3.

Iedereen neemt daarom snel weer de benen om de avond voort te zetten in het centrum. Iedereen gaat zijn of haar vertier in de nacht zoeken midden in de stad. Uitgaan in Leeuwarden is sowieso een aanrader. Dit combineren met Cambuur lijkt een ultieme combinatie te zijn.

S ’ochtends ontwaakt iedereen (uiteraard met een kater) en zoekt de ontbijtzaal op in het hostel. Hier wordt het tripje afgesloten met een goed ontbijt. Het was een fantastisch weekend in Leeuwarden!

Wij van In de Hekken kunnen iedereen dit groundhoparrangement aanbevelen. Wil je nou zelf dit arrangement boeken, neem dan een kijkje op https://alibihostel.nl/cambuur/

Estéban den Toom
Student journalistiek aan Windesheim in Zwolle. Gaat naar zowel uit- als thuiswedstrijden van de lokale PeeEeCee. Gek van stadions, supporters en voetbalcultuur.

Reageren is niet mogelijk.

0 %