Amateurvoetbal

Kampioenschap van WAVV wordt groots gevierd in Wageningen

“Zaterdag was de mooiste dag van de week”. De eerste zin uit het nummer “Groen als gras”, de titelsong van de serie All Stars. Zaterdag als ultieme voetbaldag. Zaterdag voor het amateurvoetbal en zondag voor het profvoetbal. Van oudsher is dat een beetje de verdeling in het Nederlandse voetballandschap. De laatste jaren merk je dat steeds meer clubs de stap maken van zondagvoetbal naar zaterdagvoetbal. Tientallen clubs per jaar maken de keuze voor de eerste weekenddag. Zo ook WAVV, de arbeidersvereniging uit Wageningen. Het maakt van de zaterdag vierde klasse een intense competitie, waarin de titel zeker niet zomaar voor het oprapen ligt…

In een niet al te ver verleden was WAVV nog een ambitieuze eersteklasser in het zondagvoetbal. Maar de grote investeringen die het leven in de top van het amateurvoetbal van een amateurclub vragen, waren voor de relatief kleine club WAVV gewoonweg te hoog. Besloten werd daarom om te stoppen met prestatievoetbal op de zondag en de focus te leggen op zaterdagvoetbal met lokale spelers. Daardoor bevinden tegenstanders zich niet langer in Raalte of Dalfsen, maar is het ploeteren tegen andere clubs uit Wageningen, Ede en omliggende dorpen.

Wageningen kampioenen!

Dat gebeurt voorlopig met groot succes. Met nog enkele speelrondes te gaan heeft WAVV een flinke voorsprong opgebouwd op de naaste concurrentie. Aan een gelijkspel vandaag tegen dorpsclub SDOO uit Heteren hebben de Wagenaren genoeg voor een kampioenschap. Mocht het vandaag mis gaan, heeft de Wageningse Arbeiders Voetbal Vereniging nog drie andere wedstrijden de kans om dat ene puntje te halen, maar dat vergeten we maar even. Vandaag moet de feestdag worden! Vooraf heeft de club opgeroepen om de dresscode rood en groen aan te houden. Op Sportpark J. D. van Ketwich Verschuur (vernoemd naar een bekende Wageningse politicus) loopt dus bijna iedereen in schitterende rood-groene shirts van de club rond. Een fantastisch beeld, wat je in het amateurvoetbal veel te weinig ziet!

Sinds het wegvallen van FC Wageningen vele decennia geleden is Wageningen eigenlijk een soort niemandsland geworden. Een stad zonder binding met een echte profclub. Vandaar dat vandaag supporters van allerlei Nederlandse clubs door elkaar heen lopen. Ajax, Feyenoord, FC Twente, PSV. Dat wordt vandaag allemaal thuisgelaten. Vandaag staat iedereen er voor WAVV. Gezamenlijk wordt er daarom een grote sfeeractie voorbereid voor de lokale VV. Binnen een paar minuten verdwijnt er voor honderden euro’s aan vuurwerk in rook op. Rood-groene rook dan wel te verstaan. Een flinke verzameling fakkels en een grote cake maken het geheel af.

Al het hele seizoen lang is WAVV de absolute topfavoriet voor de titel. Die rol heeft de club met faveure vervuld. Sterker nog, er is het hele seizoen nog geen competitiewedstrijd verloren. Dat de titel vandaag op de 1000e thuiswedstrijd kan worden binnengesleept, maakt het geheel nog net wat specialer. Tijdens de wedstrijd zelf krijg ik doorlopend drinken in de handen geschoven. Een gastvrij ontvangst is het vandaag zeker in Gelderland. Er hangt vandaag sowieso een gemoedelijke sfeer op het sportpark. Even lijkt het vandaag wel spannend te worden, want bij rust staat SDOO op een 0-1 voorsprong. Maar in de tweede helft rechtten de Wageningse invincibles de rug, want ook vandaag wordt weer niet verloren. Met een 2-1 overwinning is het lot van de competitie definitief bezegeld. De kampioenskreten schallen over het sportpark. WAVV gaat naar de derde klasse. “Wij zijn kampioen, wij zijn kampioen!”

 

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %