Actueel

Interlandweekend, een nachtmerrie voor de voetbalfans

croppedimage613299-NLD-3Na een week lang werken, studeren of, voor helaas een groot deel van onze bevolking, solliciteren, begint op vrijdagmiddag het voetbalbloed weer door de aderen te gieren. Voor de echte voetbalfan is een kwalificatieronde, zoals er dit weekend plaats vind, een ware nachtmerrie. De betaalde voetbalzenders hoeven niet te worden aangezet, teletekstpagina 818 hoeft niet in de gaten gehouden te worden, het shirt van de favoriete club zal niet om de schouders worden gehangen en de seizoenskaart zal stof vangen op het nachtkastje.

Uiteraard wordt tijdens een interland hetzelfde spelletje gespeeld. Er zullen gewoon 22 spelers elkaar 90 minuten te lijf gaan met een bal en een paar kicksen. Toch zullen de vele streekderby’s en klassiekers door heel Europa worden gemist. De ware voetbalfans lopen niet bepaald warm van onbeduidende voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal tegen respectievelijk  Estland en Andorra. Het Nederlands elftal zal winnen en er zal ongetwijfeld een mooi doelpunt te zien zijn. Helaas is al tijden duidelijk dat het Nederlands elftal zich gaat kwalificeren voor het WK en dat neemt veel weg van die heerlijke factor ‘spanning’, die voetbal met zich meebrengt.

Toch spelen zich buiten de vaarwateren van het Nederlands elftal zich een aantal interessante wedstrijden af. In de Balkan staan er toch een paar beladen wedstrijden op programma. Servië – Kroatië, Roemenië – Hongarije, Bosnië Herzegovina – Slowakije en Slovenië – Albanië kunnen niet worden bestempeld als echte burenruzies, maar zoals we gewend zijn van het voetbal in deze contreien zal het er ongetwijfeld heet aan toe gaan. Buiten het feit dat in veel van deze wedstrijden nog het een en ander op het spel staat voor de kwalificatiepoule, zijn de wedstrijden in het Balkangebied en het voormalige Joegoslavië altijd zeer prestigieus. Door de wrede geschiedenis, die zich in veel van deze landen heeft afgespeeld, zijn de nationalistische gevoelens van de bevolkingen een stuk sterker dan bij het schaatspubliek dat bijvoorbeeld het Nederlands elftal trekt. Hierdoor zijn deze wedstrijden dan ook zeker de moeite waard om te bekijken. De kwaliteit van het voetbal zal niet altijd even hoogstaand zijn, maar de sfeer en passie van spelers en supporters zullen dit meer dan goed maken.

Gelukkig is er voor de liefhebbers van clubvoetbal nog wel wat te beleven tijdens dit enigszins tegenvallende voetbalweekend. Vanavond en in de rest van het weekend zullen de ploegen in de Jupiler League gewoon spelen met Dordrecht – VVV als topaffiche. Verder zal er ook worden gevoetbald in de lagere divisies van bijvoorbeeld Duitsland in Engeland. In Engeland is aanstaande zaterdag zelfs uitgeroepen tot Non-League Day, waarbij voetbalsupporters worden opgeroepen om wedstrijden te bezoeken bij de plaatselijke club, spelend buiten de Football League. NUsport-collumnist Menno Pot schreef al dat Nederland dit voorbeeld tijdens deze interlandronde over zou moet nemen en hierbij sluit ik mij aan. Laat SBS6 maar bekeken worden door het eerder genoemde schaatspubliek en pak de fiets naar uw plaatselijke Jupiler-, Topklasse- of desnoods zesdeklasser. Drink een bak lauwe koffie en spoel het broodje kroket weg met een betaalbaar biertje. Maandag bekijken we wel de samenvattingen van de Balkan ontmoetingen en zien we of het Nederlands elftal er 3, 4 of 5 heeft gemaakt tegen Estland.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %