Actueel

Ingezonden: Botev Vratsa – 34 man en een paardenkop

Op vakantie in het zonovergoten Bulgarije. Wat doe je dan? Juist, lekker potje voetbal opzoeken. Samen met mijn Engelse maat West Hame Dave naar Botev Vratsa. Sinds 2018 weer terug op het hoogste niveau. Meer dan een anonieme rol in het Bulgaarse voetbal speelt het niet. De wedstrijd tegen Etar is de eerste ooit met kunstlicht. Alleen al het feit dat ze in een heerlijke Oostblokbak spelen maakt een bezoek aan deze club het al meer dan waard.

Mijn maat woont al jaren in Bulgarije. Ideaal voor wat verdieping in het lokale voetbal. Zeker voor de maandagavond. Tot afgelopen jaar moest Botev voor avondwedstrijden steevast uitwijken naar Montana, zo’n 70 kilometer verderop. Niet bepaald supportersvriendelijk.

Bulgaars biertje

Normaal drinken de supporters voor de wedstrijden hun biertje in de Botev Vratsa Fanclub. De bar blijkt gesloten. De eigenaar besloot het hele gebouw van de ene op andere dag maar te verkopen. Gelukkig is er genoeg keus. Rondom het stadion maken we in diverse kroegen meerdere flessen Kamenitza bier soldaat. Ons gezelschap zijn veelal oude mannen die wel een lekker drankje lusten.

We vermaken ons uitstekend tot vlak voor de wedstrijd. Maar dan is het toch tijd om naar het stadion te gaan. Het Hristo Botev stadion is een fantastische Oostblokbak die uit 1948 stamt. Overigens verwar het stadion niet met die in Plovdiv. Hristo Botev is in Bulgarije een populaire naam om aan stadions te verbinden. Hij is één van de grootste nationale revolutionairs die het land heeft gekeend. Helaas zijn ze het stadion aan het opknappen. Het zal nodig zijn. Strakke betonnen staantribunes werden afgewisseld met verrotte betonen bouwvallen.

Nipte overwinning Botev Vratsa

Wij besluiten om bij de fanatieke jongens van Botev Vratsa te gaan staan. Opvallend is het aantal pubermeisjes die een groot aandeel hebben in deze groep. Het bonte gezelschap is compleet met enkele verdwaalde kinderen. Ze willen er allemaal bij horen. De echte fanatieke jongens staan rond de welbekende trommel. Botev voor alles.

Het uitvak is ook goed gevuld. Welgeteld zeven supporters hadden de lange reis van de Zwarte zee gemaakt naar het Noord-Westen van Bulgarije gemaakt. Ze hebben reden tot juichen in de eerste helft. In een bar slechte wedstrijd komen ze terecht op een 0-1 voorsprong. Het doelpunt word gemaakt door een spits wiens vader sinds het weekend niet is teruggekomen van het vissen. Ondanks dit feit wil de spits wel spelen. Na het doelpunt vierde hij dit emotioneel met zijn teamgenoten. Groot respect.

In de tweede helft speelt Botev een stuk sterker wat resulteert in de gelijkmaker. De fanatieke jongens van Botev Vratsa hebben ook een sfeeractie bedacht waar onze vriend Michael van Praag slapeloze nachten van zou hebben. No pyro no party zeg maar.Nadat de rookwolken half opgetrokken zijn krijgt de thuisploeg zowaar een onterechte penalty mee. De 2-1 voorsprong is een feit. Gelukkig kunnen de fanatieke jongens eindelijk weer in de hekken hangen. Zoals het hoort.

De voorsprong komt niet meer in gevaar. De 34 man en een paardenkop kunnen al zingend het stadion uit. De hoge kinderstemmen hebben de overhand. Het klinkt aandoenlijk.

Als je denkt dat de Botev Vratsa supporters uitvoerig de overwinning gaan vieren, komt bedrogen uit. De meeste kroegen zijn al lang en breed gesloten. Gelukkig vinden we nog een buurtkroeg waar we deze geweldige avond kunnen evalueren onder het genot van nog een paar Kamenitza biertjes. Zondag naar Sofia voor de Eternal Derby, CSKA vs Levski. Dat zal een hele andere beleving worden. Wordt vervolgd!

Ingezonden door: Maurits ‘Poll’ Kuil
Supporter van FC Groningen en Aston Villa FC.

Van vader op zoon in de hekken het stadion van Botev Vratsa leent zich er uitstekend voor!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %