Voetbalgeschiedenis

In de geschiedenisboeken: de Europese pech van Go Ahead Eagles

Bijna vijftig jaar lang moesten de supporters uit Deventer wachten op een vervolg in Europa. In 1965 gingen de Deventenaren kansloos onderuit tegen het Schotse Celtic. Een gebeurtenis die de meeste huidige supporters natuurlijk niet hebben meegemaakt. Zij hadden nog nooit een Europees duel van hun club meegemaakt. Groot was dus ook het enthousiasme toen de Fair Play ranking in 2015 een Europees ticket ‘gaf’ aan de Eagles. Een mogelijk eenmalige gebeurtenis ging echter gepaard met zoveel pech dat het bijna op een vloek lijkt. De thuiswedstrijd moest verplaatst worden naar Emmen en de uitwedstrijd werd zonder publiek gespeeld. De Europese pech van Go Ahead Eagles.

Het was een kansloze missie in 1965. Celtic was toen Europees al een grote naam. De Schotten, onder leiding van de legendarische Jock Stein, zouden een jaar later zelfs de Europa Cup I winnen en voor altijd bekend staan als de Lisbon LionsVoor Go Ahead Eagles was het het Europese debuut. In de thuiswedstrijd in Deventer mocht keeper Nico van Zoghel zes keer de bal uit het net vissen. Doppelpacks van Jimmy Johnstone, Bobby Lennox en John Hughes zorgden voor een 0-6 eindstand. In Glasgow zelf werd de schade beperkt gehouden tot 1-0. Niet bepaald een Europees droomdebuut dus.

Fair play

Tijdens het seizoen 2014/15 zal zelfs de meest grote optimist in de omgeving van Deventer niet gedacht hebben aan een Europese return. Het hele jaar was het vechten tegen degradatie. Alleen de gedoodverfde nummer laatst, FC Dordrecht deed het uiteindelijk slechter. Met een zeventiende plek moesten er play-offs gespeeld worden. Na twee maal een 1-0 tegen De Graafschap was Go Ahead Eagles officieel gedegradeerd. Een pikzwart seizoen zou je dus zeggen. Toch is het dit seizoen die zorgde voor een Europese return. Ging het dan zo goed in de beker? Nee, ook daar werden slechts de derde ronde gehaald – overigens wel na een schitterende 2-0 overwinning op Feyenoord. Nee het memorabele aan dit seizoen zat hem in de fair play ranking.

Op 8 mei 2015, na 32 speelrondes, werd bekend dat Nederland een extra Europa League-plek kreeg toegewezen op basis van het Fair Play Klassement. Een scenario waar eigenlijk geen mens rekening mee had gehouden. Een blik op de ranglijst leerde dat er drie kanshebbers waren op het ticket. FC Twente stond ruim bovenaan en had het Europese ticket al bijna in de pocket. De club zat echter zo diep in de financiële problemen dat het afzag van deze kans. Dus bleven Excelsior en Go Ahead Eagles over als de twee grootste kanshebbers. Na zich nog twee wedstrijden voorbeeldig te hebben gedragen was het definitief. Go Ahead Eagles mocht, vanwege haar sportieve gedrag tijdens het seizoen, zich compleet onverwachts opmaken voor een Europees avontuur.

De pech van Go Ahead

Een Fair Play ticket staat gelijk aan instromen in de eerste ronde. De eerste ronde staat bol van de onbekende clubs en stiekem werd er dus ook al gedacht aan een eventuele tweede ronde. Te vroeg gejuicht, want in Nyon rolde een van de sterkste tegenstanders uit de koker voor de Eagles. De Hongaarse topclub Ferencvaros. Een roemruchte club, niet alleen vanwege haar rijke historie, maar ook vanwege haar extreem rechtse supporters. Én sportief gezien natuurlijk een lastige horde. Dat de club als bijnaam ‘de groene adelaars’ heeft is bijna poëtisch te noemen.

Een lastige tegenstanders is natuurlijk niet ideaal te noemen, maar een Europees feestje is niet zomaar verpest. Een mooie thuiswedstrijd in Deventer en een bezoekje aan het schitterende Boedapest zijn natuurlijk allesbehalve een straf. Maar daar zat hem nou juist de volgende tegenvaller. Uitgerekend deze zomer zouden de verbouwingen aan de Adelaarshorst van start gaan. Het stadion was dus op 2 juli nog lang niet beschikbaar. De thuiswedstrijd werd daarom verplaatst naar de Jens Vesting van FC Emmen. Maar daarmee was de gifbeker nog niet helemaal leeg. De supporters van Ferencvaros hadden zich het voorgaande jaar flink misdragen. Bij het Maltese Sliema Wanderers werden racistische spandoeken opgehangen en oerwoudgeluiden gemaakt. De straf van de UEFA was daarom een Europese thuiswedstrijd zonder publiek. En zo ging een droombezoekje aan Boedapest aan de neus van de supporters voorbij. Extra wrang was dat Ferencvaros wél supporters mee mocht nemen naar Emmen, wie wordt er dan daadwerkelijk gestraft met dit besluit?

Bart Vriends

Alle pech daargelaten blijft het een Europees avontuur. Zoveel zullen de supporters van Go Ahead er in hun leven niet meemaken en dus werd er maar het beste van gemaakt. Op 2 juli 2015 was het dan zover. Go Ahead Eagles – Ferencvaros in Emmen. De wedstrijddag zelf was het bloedheet. De temperatuur tikte 38 graden aan. Tot FC Utrecht het tegen Zrjinski Mostar opnam afgelopen seizoen had deze wedstrijd zelfs het record in handen voor de heetste betaald voetbalwedstrijd in Nederland. Overal door Emmen zaten supporters van Go Ahead Eagles zonder shirts op het terras om onder toeziend oog van de politie flink wat bier weg te tikken. Ook de Hongaarse supporters waren met een grote groep naar Nederland afgereisd.


“No one should go where Eagles dare”. Het is de tekst die voor de korte zijde hangt waar de B-side zich heeft verzameld heeft. Met deze woorden keren de rood-gelen terug op het Europese podium. Sinds 1983 (NEC) was er geen enkele Nederlandse club meer die Europees speelde en tegelijkertijd uitkwam op het tweede niveau. Totdat de bal begint te rollen in de Jens Vesting. Ook Go Ahead mag zich dit schitterende feitje toe-eigenen. Minder schitterend is dat het na drie minuten al 0-1 staat als Zoltán Gera de score opent.

In de 45e minuut is het echter tijd voor een stukje voetbalgeschiedenis. Na meer dan 110 jaar Go Ahead Eagles wordt het eerste Europese doelpunt voor de club gescoord. Uit een corner is het verdediger Bart Vriends die vlak voor de B-side voor zijn man komt en de bal keihard binnen kopt. Het stadion ontploft. Dit is een legendarisch moment in de lange voetbalgeschiedenis van de Deventerse club. “Let’s go fucking mental” klinkt het vanaf de korte zijde. Met 1-1 is tevens de eindstand bereikt en de return van Go Ahead Eagles in Europa is ondanks de ‘uitwedstrijd’ een razend succes geworden voor de supporters.

Bestuurslid

Het moeten missen van de return in Boedapest was natuurlijk vreselijk voor de supporters, en al helemaal voor één supporter. Henk de Haan had namelijk tijdens de supportersavond een geheel verzorgde reis naar de Europese uitwedstrijd gewonnen. Voor hem was het daardoor extra pijnlijk dat de wedstrijd achter gesloten deuren gespeeld moest worden. Totdat de club met een geweldige geste kwam. Supporters mochten dan niet aanwezig zijn, maar er mochten wel enkele bestuursleden mee. En dus werd Henk de Haan officieel welkom geheten in het bestuur van Go Ahead Eagles. Voor heel even was de supporter een bestuurslid en dus mocht de Haan wél mee naar Boedapest.

Voor de rest van de supporters werd er wat anders geregeld. Op het de Brink, het monumentale en centrale plein in de binnenstad, werd een groot scherm opgehangen waar supporters de wedstrijd konden volgen. Zo zorgde de Europese return dus voor het schitterende beeld dat er op een plein in Deventer rode rookpotten werden afgestoken voor een groot beeldscherm in de hoop dat de spelers, staande in een kleedkamer in Boedapest toch nog een klein beetje steun zouden voelen. Er zijn Europese wedstrijden geweest die simpeler verliepen dat dit avontuur van de Eagles.

Bron: Han Balk

Ook de meest vreemde sprookjes komen aan hun einde en zo ook het Europese avontuur van Go Ahead Eagles. In een volledig leeg stadion bleken de Hongaren toch een maatje te groot. De pyro in Deventer ten spijt, bij rust stond er een 3-0 tussenstand op het bord. Of dit deels kwam door de Green Monsters, die zich in groten getallen vlak naast het stadion hadden verzameld is niet uit te sluiten. Dit wekt wel weer wederom de vraag op wie er nu daadwerkelijk gestraft is door de UEFA. Na negentig minuten was het allemaal weer afgelopen: 4-1.


Hoewel het een onverwachts avontuur was met ongekend veel pech is het voor de supporters van Go Ahead Eagles nog altijd een schitterende herinnering. Zij weten als supporters van een ‘kleine’ club waar ze aan toe zijn. Een Europees avontuur, hoe gek het dan ook verloopt, is altijd het koesteren waard. En wie weet? Misschien is het over 50 jaar wel weer tijd voor Europees voetbal in Deventer!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %