Actueel

Il Capitano

De komst van het grote geld in het mondiale voetbal lijkt het einde van ‘de echte clubvoetballer’ te hebben betekend. Spelers die met net zoveel passie en trots het shirt van hun club dragen als de supporters op de tribunes. Spelers die de verleiding van een zak geld, een grotere club of een nieuw land kunnen weerstaan. Dat zijn de spelers waarvoor de supporters naar het stadion komen, wiens naam eeuwig onthouden blijft. Arsenal legende Tony Adams sprak ooit: ‘Play for the name on the front of the shirt and they’ll remember the name on the back’. Een quote die zeker opgaat voor echte loyale clubmannen als Ryan Giggs en Steven Gerrard. De namen van de vele passanten zijn door de supporters allang vergeten, maar de namen van zij die de club eeuwig trouw zijn gebleven zullen voor altijd herinnerd worden. Wanneer we het hebben over echte clubvoetballers is er één speler die deze titel echt verdiend: Francesco Totti, Il Capitano.

Van kleins af aan bevond Francesco zich tussen de ultras van zijn club AS Roma, om gezamenlijk hun helden toe te zingen. Enkele jaren later is het Francesco zelf die toegezongen wordt door diezelfde fans. In 1993 maakte de aanvallende middenvelder zijn debuut voor Roma. Vanaf het eerste moment gold hij als een groot talent en kon hij rekenen op veel liefde vanuit de curva. In 2004 was Totti dichtbij een transfer naar Real Madrid, maar op het laatste moment besloot hij zijn jeugdliefde trouw te blijven. Momenteel is hij bezig aan zijn zesentwintigste en laatste seizoen in de hoofdmacht van de ploeg uit het zuidoosten van de hoofdstad. Vanmiddag is bekend gemaakt dat Fransesco Totti er aan het eind van het seizoen mee stopt. Wel blijft Totti aan Roma verbonden, hij gaat verder als bestuurslid.

De prijzenkast van de Koning van Rome is akelig leeg gebleven. Eenmaal won hij met Roma de Serie A en tot twee keer toe mocht hij de Coppa Italia en de Italiaanse supercup omhoog houden. Ook maakte Francesco deel uit van de Italiaanse ploeg die in 2006 de wereldtitel won. Il Capitano had met een transfer naar Real Madrid voor een beter gevulde prijzenkast kunnen zorgen, zoals hij zelf aan heeft gegeven. Maar spijt dat hij Roma trouw is gebleven, heeft Totti nooit gehad. De status die Francesco heeft verworven bij de ultras van Roma is veel meer waard dan welke prijs dan ook.

Dit seizoen moet Totti genoegen nemen met een plek op de bank, tot nu toe kwam hij tot slechts 800 minuten in de hoofdmacht van Roma. Il Capitano is bezig aan zijn laatste wedstrijden voor Roma. Francesco zal ondanks een gebrek aan prijzen terug kunnen kijken op een schitterende carrière. In de harten van de fans van Roma zal hij altijd voortbestaan. Echte clubvoetballers zoals Totti zijn zeldzaam. Over een aantal wedstrijd komt er een einde aan het tijdperk Totti, een icoon dat absoluut gemist zal worden. Fransesco Totti, de keizer van Rome.

David Schulpen
Mijn naam is David Schulpen, ik ben student aan de Universiteit van Tilburg. In het weekend ben ik in mijn geboortestad: Sittard. Een van de hoofdredenen hiervan is, is dat ik sinds mijn elfde iedere thuiswedstrijd te vinden ben op de ‘terraces’ van Fortuna Sittard, waar ik fanatiek mijn clubje nao veure schreeuw.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %