Actueel

Column: Hypocriet

Voor wie er in geïnteresseerd is, ik ben de afgelopen weken op vakantie geweest in Portugal. Ik kan u verzekeren dat het een erg mooi land is, met erg aardige mensen en (vooral) veel mooie vrouwen. Helaas was het door de vakantie wel onmogelijk om de twee wedstrijden van mijn club tegen Standard Luik met mijn vrienden mee te maken. De interactieve televisie maakt het vandaag de dag echter mogelijk om de wedstrijd via een app op je iPad te volgen. Ik vermoed dat wij echter nog niet alle maandelijkse kosten hadden betaald, want veel meer dan het gesproken woord kwam er niet door. Ook geen straf trouwens want het brengt je onwillekeurig toch weer terug naar de tijden dat wij voetbal slechts via de radio konden volgen.

Een beetje hypocriet

Gelukkig heeft onze club de volgende ronde bereikt en de volgende dag na tienen kwam er een mailtje binnen dat de voorverkoop reeds om tien uur gestart was. Vreemd dat dit niet ruim voor tien uur het geval is geweest. Je mag namelijk toch wel aannemen dat dit soort mailtjes al in alle soorten en maten klaar staan. Maar ach de wegen van de Amsterdamse “topclub”zijn vaak ondoorgrondelijk en al zeker als het om de belangen van de supporters gaat.

Op donderdag viel mijn oog op een bericht dat Ajax ontstemd was dat er voor de inmiddels uitverkochte wedstrijd tegen Dynamo Kiev veel kaarten voor astronomische bedragen werden aangeboden op diverse duistere kaartjes websites. Ongehoord natuurlijk. Net als de doorverkoop van concertkaarten dient dit kwaad met wortel en tak te worden uitgeroeid. Een beetje hypocriet ben ik in dit geval natuurlijk wel, want ook ik heb me wel eens aan dit soort praktijken bezondigd. Ooit had ik een kaartje over voor de Champions League finale van 1996 en heb deze voor 1500 gulden verkocht aan een kaartjesbureau. Ook ik heb mijn zwakke momenten gekend. Maar ach, het gezegde “wijsheid komt met de jaren” is ook op mij van toepassing.

Maar nu het commentaar van Ajax. Men is verbolgen over die zwartverkoop van kaartjes. Echter, mij ontgaat waarom men verbolgen is. Zeker gezien het mailtje dat iedere seizoenkaarthouder ontving (voor mij dus te laat) waarin de volgende zin staat: “vanaf 10 uur kunnen seizoenkaarthouders kaarten bestellen voor ons thuisduel tegen Dynamo Kiev. Seizoenkaarthouders hebben een dag voorrang en krijgen 10% korting op de kaartprijs. Je bent er bij zijn vanaf 27,50 en kunt 4 kaarten per seizoenkaart kopen”.

Simpele optelsom

Ajax heeft tussen de 40.000 en 45.000 seizoenkaarten. Als iedereen vier kaarten koopt leert een simpel rekensommetje mij dat dat je ongeveer 125.000 plaatsen te kort gaat komen. Ik weet niet hoe inventief men op de onderhoudsafdeling is aan de Arena Boulevard, maar ik denk dat dit aantal plaatsen binnen een week bijbouwen een iets te pretentieus plan is. Deze handelswijze is niet zomaar uit de lucht komen vallen, want een jaar of drie geleden is dit ook al eens door mij aangekaart bij de Ajax administratie. Het commentaar destijds was dat ze het zo nog niet bekeken hadden en er zeker iets mee zouden gaan doen. Ook toen was ik er al van overtuigd wat de uitkomst zou zijn. Men heeft er natuurlijk helemaal niets aan gedaan.

Ajax wil slechts binnen een zo kort mogelijke periode zo veel mogelijk geld binnen halen. Natuurlijk begrijp ik ook wel dat iedereen dat wel zou willen, maar dan komt toch echt de verontwaardiging van Ajax niet geloofwaardig over. Zwarte verkoop is van alle tijden. Nog vers in mijn geheugen staan de repen en bier verkopers gegrift, die aan de Middenweg hun waar aanboden en tevens verkooppunt waren van zwarte kaartjes als de Meer weer eens uitverkocht was. Hoe halen ze het in hemelsnaam hun hoofd om nu te gaan verklaren dat ze verbolgen zijn dat er veel kaarten worden aangeboden. Ze werken dit zelf in de hand door iedere seizoenkaarthouder het recht te geven om vier kaarten te kopen. Zijn ze soms van een andere planeet en denken ze dat dit bij Ajax niet gaat gebeuren? Nee, natuurlijk niet. Ze weten het heus wel, maar het interessert ze geen ene moer. Als er maar snel heel veel geld binnen komt, dan kunnen de negatieve aspecten ze gestolen worden. Dus een advies aan Ajax. Doe hier iets aan of onthoud je van dit hypocriete commentaar.

Ed van Zorg
Geboren en getogen Amsterdammer. Ging aan de hand van de slager om de hoek voor het eerst naar De Meer. Door de jaren heen zijn club trouw gebleven en elke twee weken in de Johan Cruijff Arena te vinden. Schrijft vaak columns over “seks, drugs en rock & roll” in het voetbal.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %