Shall we sing a song for you

Hi Ho Silver Lining!?

1312

Als op zaterdagmiddag tegen het traditionele tijdstip van drie uur in Engeland wordt afgetrapt, klinkt langs vele velden Hi Ho Silver Lining van Jeff Beck. In de loop der jaren is de plaat onlosmakelijk verbonden aan een aantal clubs. Met name bij Sheffield Wednesday en Wolverhampton Wanderers is het lied mateloos populair tijdens wedstrijddagen, maar dat zijn zeker niet de enige clubs.

Het succes van Hi Ho Silver Lining is vooral te danken aan het gemakkelijk aanpassen van de tekst van ‘Hi Ho Silver Lining’ in ‘Hi Ho + clubnaam’: dus ‘Hi Ho Sheffield Wednesday’ en ‘Hi Ho Wolverhampton’! Als een kreet worden Hi Ho en clubnaam door fans gescandeerd. Alsof het lied gemaakt is voor in een voetbalstadion. Toch is dat niet het geval. De hit van Jeff Beck uit 1967 is een stevige snelle meezinger. In de jaren zestig was het lied vooral populair onder Britse hallucinerende hippies en pas jaren later maakte het zijn intrede in de stadions.

Het couplet gaat als volgt, al hebben vele clubs alternatieve teksten op het origineel:

“And it’s Hi Ho (naam club)!
Anywhere you go now, baby
I see your sun is shining
But I wont make a fuss,
Though it’s obvious.”

Voor alle clubs geldt uiteraard dat Hi Ho en clubnaam als een oerkreet het hardst klinken. Het inhoudsloze ‘Hi Ho’ is misschien wat on-Engels, maar de regel ‘I see your sun is shining’ geeft het lied, samen met nog wat andere zinnen, een mooie betekenis. Dat, in combinatie met de aanstekelijke melodie, zorgt ervoor dat Hi Ho Silver Lining één van de leukste liederen is uit het Engelse voetbal.

And it’s Hi Ho Sheffield Wednesday!

Net zo goed zingt men elders…

Hi Ho Wolverhampton!
Hi Ho Aston Villa!
Hi Ho Bradford City!
Hi Ho Bristol City!
Hi Ho Scun(thorpe) United
Hi Ho Queens Park Rangers!

Maar het origineel is en blijft van Jeff Beck:

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk voor Nederland en België. Gratis verzending vanaf 50 euro!

Lieuwe van der Molen
Over de schrijver

Voetbalromanticus. Liefhebber van de Engelse ambiance. Interesse in voetbalmuziek. Verzot op derby's en sportgeschiedenis in het algemeen.
  Ook leuk om te lezen...
  Shall we sing a song for you

  Three Lions (Football’s coming home)

  Shall we sing a song for you

  Hey '1968' Jude in Manchester

  Shall we sing a song for you

  Steve Bloomer's watching over Derby County

  Shall we sing a song for you

  You fill up my senses