Voetbal in België

Het seizoen van: Willebroek Youth

Het betaald voetbalseizoen zit er inmiddels enige tijd op. We hebben inmiddels behoorlijk wat Nederlandse clubs gehad. Het is dus tijd voor wat Belgische clubs. We beginnen met een verrassende: Willebroekse SV. De foto’s en de tekst zijn beide afkomstig van Willebroek Youth.

Willebroekse SV mocht dit seizoen voor de eerste keer aantreden in tweede provinciale (6e divisie) Antwerpen. De club startte sterk maar vond geen regelmaat in zijn spel. Week na week zakte Willebroekse SV dieper weg in het klassement. Uiteindelijk eindigde de club op de allerlaatste plaats en degradatie was een feit. Desondanks het slechte seizoen zijn ze zeer tevreden bij Willebroek, want sinds de start van het seizoen werden ze wekelijks gesteund door een ultra groep met de naam: Willebroek Youth.

Niets nieuws denkt men dan. De ultras zijn al enige tijd te vinden in België. Maar dit is in 2e provinciale, waar gemiddeld 50 man naar een wedstrijd komt kijken. Waar men geen sfeer kent. Onze eerste sfeeractie was niet meer dan een simpele grap om te kijken hoeveel jongens ze bijeen zouden krijgen om een keer met pyro actie te houden.
Uiteindelijk besloot de groep om door te gaan met wat er gaande was om zo iets nieuw te creëren wat men nog niet had gezien in lagere reeksen.
Net zoals de ploeg goed uit de startblokken schoot deed Willebroek Youth dit ook. De eerste thuiswedstrijd werd een vlaggenactie gehouden met de nodige rook.

Ook away wilden we ons laten gelden. Dus trokken we de eerste away gezamenlijk naar Turk Sport. Een pyro actie waar veel mensen niet wisten waar eerst kijken. Toen werd het voor de eerste keer duidelijk dat Willebroek Youth een moeilijk seizoen ging krijgen. De arbiter legde de match stil en het eerste verslag was vertrokken naar de voetbalbond.

Enkele weken gingen voorbij, de resultaten van de ploeg gingen bergafwaarts, maar de groep werd sterker, groter en luider. Tegen Hoboken thuis mocht Willebroekse SV voor de eerste keer een avond wedstrijd spelen. Willebroek Youth toverde de tribune om in een vlaggenzee met strobos en achter de tribune vuurwerk dat de lucht in schoot.

Op het einde van de eerste seizoenshelft kreeg Willebroekse SV, Sporting Tisselt op bezoek: Derby Time. We zorgen voor de eerste keer in onze historie voor een TIFO doek. 50 meter lang, oranje zwart. Prachtig. De match werd verloren, bengalen werden op het plein gegooid. De spelers werden duidelijk gemaakt dat er bij Willebroek gevochten moest worden voor elke bal.

Halfverwege de eerste seizoenshelft kwam Brasschaat op bezoek. De enige andere ploeg in de reeks die een ultra groep bezit, genaamd F2X. Voor Willebroek Youth een belangrijke wedstrijd dus. Brasschaat kwam met een volle bus op verplaatsing, sfeer verzekerd. De spelers werden begeleid door een zee van bengalen, zowel langs de kant van Willebroek Youth als van F2X. De wedstrijd was zoals ze hoorde te zijn. Hard, veel sfeer en daarna gewoon lekker samen pinten drinken.
Na de winterstop werd het spel beter en beter. De jongens gingen er voor. Voor elke bal werd gevochten maar de resultaten bleven uit. Wekelijks begon men toch te merken dat de tribune meer en meer gevuld geraakte. Mensen wilden naar Willebroek komen kijken in 2e provinciale. Dat gaf Willebroek Youth een enorme boost om verder te groeien. Maar dat werd snel weer de kop ingedrukt door een 2e verslag van een scheidsrechter. De club mocht voor een 2e keer op de voetbalbond verschijnen.
Aan het einde van het seizoen kwam voor Willebroek Youth de wedstrijd van het jaar er aan: Brasschaat Away. Er werd naar Brasschaat afgezakt met twee volle bussen. De groep had witte pakken aangetrokken met op de borst het logo en met maskers voor de gezichten.
Na het affluiten van de match wilden de 2 groepen samen nog iets drinken. Willebroek Youth werd echter door politie bijeen gedreven die plotseling vanuit alle kanten kwamen. De groep werd begeleid naar de bussen en kreeg een politie escorte naar huis. Het derde verslag was binnen.
Niet snel daarna werden de leiders van de groep op het matje geroepen door de voetbalcel, de politie en de gemeente. Er werd een inwendig reglement opgelegd voor de club. Tweede provinciale voetbal met stewards en voetbalcel. Alles erop en eraan.
De derby tegen Tisselt die daarop volgde kreeg een kleine boycot. De laatste twee wedstrijden werden afgewerkt, maar het mocht niet zijn, twee maal werd de club benadeeld door de scheidsrechter. Vijf rode kaarten maakte Willebroek duidelijk dat het kost wat kost moest zakken.
Willebroek Youth gaat gewoon lekker door met wat ze bezig zijn en ze bedanken iedereen voor de steun die ze dit seizoen gekregen hebben.
In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %